Co je chuť umami? | Blog | Vypij.cz
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 7-15 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Ceny dopravy a platba

ZDARMA:

- doprava při objednávce nad 1200,- Kč (nebo 47 €)
- osobní odběr na domluveném místě v okolí Kadaně
- standardní doba dodání 1-3 pracovní dny

U objednávek do 1200,- Kč platí:

85,- Kč  Zásilkovna CZ
110,- Kč  Zásilkovna CZ - domů
85,- Kč  ČP do balíkovny
125,- Kč  PPL
135,- Kč  ČP balík do ruky
4,- €    Zásilkovna SK
5,50 €   Zásilkovna SK - domů

 

Platba je možná těmito způsoby:

Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.

Klikněte pro víc informací.

 

Sledujte nás na Facebooku:

  1. Úvod
  2. Blog
  3. O čaji
  4. Co je chuť umami?

Co je chuť umami?

Co je umami?

Co je chuť umami?

Sdílej na Facebooku

Slovo umami vzniklo sloučeninou japonských slov umai (lahodný) a mi (chuť). Umami je pátý chuťový vjem. Není to ani slaná, ani sladká, ani hořká, ani kyselá chuť. Není to dokonce ani jejich kombinace. Jedná se o chuť a pocit, který cítíme na jazyku, pokud jíme něco, co obsahuje přírodní kyselinu glutamovou. Tento pocit se dostaví pouze u přírodní kyseliny glutamové. Přírodní produkty, které obsahují chuť umami jsou skutečnou lahůdkou.

Co obsahuje umami?

Chcete-li ochutnat umami, tedy chuť a lahodný pocit v ústech, můžete si udělat některé z čajů obsahujících tuto chuť. Pokud máte rádi zelené čaje, pak japonská Ceremoniální matcha, kterou seženete na e-shopu vypij.cz, je tou správnou volbou pro ochutnání chuti umami. Tato matcha má silný zelený profil a k tomu příjemnou chuť umami. Pokud silná chuť zeleného čaje není vaší volbou, doporučujeme vzácný žlutý čaj Huo Shan Huang Ya, který vás překvapí svou jemností a chuť umami si opravdu užijete. Umami chuť obsahují také některé z těchto potravin: Sýry, zrající maso, některé houby, miso, dashi, lanýže.

Historie umami

Umami objevil japonský profesor Kikunae Ikeda v roce 1907 a 24. dubna 1908 si ho nechal patentovat. Profesoru Ikedovi již od dětství chutnal vývar z mořských řas, pro svou jedinečnou chuť. Chtěl zjistit, z čeho se tato chuť skládá. Nakonec z 38 kg sušených mořských řas extrahoval 30g  přírodního L-glutamátu sodného, který vytváří chuť umani. Profesor Ikeda si nechal svůj vynález patentovat, aby mohl být použit jako koření do jídla. Dodnes se tento patent řadí mezi deset nejlepších vynálezů v Japonsku.

Dalším zkoumáním, bylo potvrzeno, že lidský jazyk má v chuťových pohárcích receptory kyseliny glutamové. Díky tomuto výzkumu byla umami v roce 1985 (na mezinárodním sympoziu Umami na Havaji) klasifikována jako oficiální chuť. Tím se výzkum umami stal plně relevantním vědeckým výzkumem. Nyní se zkoumá, jak tato chuť působí na zažívání a na receptory v zažívací soustavě – což je další vědecká teorie, která vyžaduje výzkum.

Umami dnes

Umami se v dnešní době stává hitem. Někteří šéfkuchaři vytvářejí recepty s použitím více ingrediencí, které obsahují umami. V roce 2007 se v Los Angeles otevřel řetězec Umami Burger, který používá ingredience s chutí umami. V roce 2020 expandoval do Japonska, kolébky umami.

Odkazy k tomuto článku:

Více o profesoru Ikedovi

Jak se vyrábějí miso pasty

Co je Dashi

Stránky Unami Burger

Podívejte se do našeho obchodu:

  Ceremoniální Matcha z Kjóta

Žlutý čaj Huo Shan Huang Ya  Žlutý čaj Huo Shan Huang Ya

 

Další články z našeho blogu:

Jak se Matcha vyrábí  Jak se Matcha vyrábí

Jak se Matcha vyrábí  Pěstování a sklizeň Matchy

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.

U objednávek nad 1.200,- Kč je doprava zdarma!

 

Kde nás najdete

Adresa:
17. listopadu 475
431 51 Klášterec nad Ohří

(Na této adrese není prodejna)

Kontakty
VYPIJ.cz
Zdeněk Bezdíček
(Po-Pá, 7-15 hod.)
(C) 2021 VYPIJ.cz
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.