Instantní káva - jak se vyrábí? | Blog | Vypij.cz
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 7-15 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Ceny dopravy a platba

ZDARMA:

- doprava při objednávce nad 1200,- Kč (nebo 47 €)
- osobní odběr na domluveném místě v okolí Kadaně
- standardní doba dodání 1-3 pracovní dny

U objednávek do 1200,- Kč platí:

85,- Kč  Zásilkovna CZ
110,- Kč  Zásilkovna CZ - domů
85,- Kč  ČP do balíkovny
125,- Kč  PPL
135,- Kč  ČP balík do ruky
4,- €    Zásilkovna SK
5,50 €   Zásilkovna SK - domů

 

Platba je možná těmito způsoby:

Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.

Způsoby platby na vypij.cz

Klikněte pro víc informací.

 

Sledujte nás na sociálních sítích:

Facebook  Instagram  Twitter  Pinterest

  1. Úvod
  2. Blog
  3. O kávě
  4. Instantní káva - jak se vyrábí?

Instantní káva - jak se vyrábí?

Instantní káva

Instantní káva - jak se vyrábí?

Instantní káva (nebo také rozpustná káva) byla široce používána po celá desetiletí kvůli pohodlí. Hlavní výhodou instantní kávy je, že umožňuje připravit kávu pouze se šálkem a míchadlem, a to ještě dříve, než se ohřeje voda.

Od svého vynálezu se vědci snažili zlepšit instantní kávu různými způsoby. Například některé rané práškové verze se ve vodě nerozpouštěly snadno, takže v šálku plavaly shluky vlhkého prášku. Kávové aroma se snadno rozptyluje a výrobci se pokusili vyvinout takové postupy, díky nimž bude nádoba s instantní kávou po otevření cítit jako čerstvě namletá káva. 

Suroviny

V kávovém průmyslu dominují dva druhy kávových zrn. Odrůda kávy arabica, pěstovaná především v Latinské Americe, Indii a Indonésii. Má relativně mírnou, jemnou chuť, a proto i cena je vyšší. Sklizeň je také poměrně drahá, protože jednotlivé kávové bobule je třeba sbírat ručně na vrcholu zralosti. Odrůdy kávové robusty, pěstované hlavně v Africe, Indii a Indonésii, mají drsnější chuť, ale jejich pěstování je levnější, protože je lze sklízet v celé řadě zralosti a jsou odolnější vůči chorobám a hmyzu. Kvůli jejich atraktivnější ceně jsou hojně používány při výrobě instantní kávy.


Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů  Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů


Výrobní proces

Extrakce

Výroba instantní kávy začíná spařením kávy ve vysoce účinném extrakčním stroji. Změkčená voda nejprve prochází několika "horkými" komorami (140-180°C), z nichž alespoň některé pracují při vyšším atmosférickém tlaku, aby se extrahovaly nežádoucí složky, jako jsou sacharidy. Poté prochází dvěma nebo více "studenými" komorami (asi 100°C), aby se extrahovaly aromatičtější složky. Extrakt prochází výměníkem tepla, který jej ochladí na přibližně 5°C. Na konci tohoto cyklu obsahuje kávový extrakt 20-30 % sušiny.

Filtrace a koncentrace

Po filtraci se uvařená káva zpracovává jedním z několika způsobů, aby se zvýšila její koncentrace. Cílem je získat extrakt, který obsahuje přibližně 40 % pevných látek. V některých případech se tekutina zpracovává v odstředivce. Další technikou je odstranění vody odpařením. Třetí možností je ochladit extrakt natolik, aby voda zmrzla, a poté mechanicky oddělit ledové krystalky od kávového koncentrátu.

Získání aromatických těkavých látek

Součástí radosti z přípravy a pití kávy je vůně. Těkavé aromatické prvky se ztrácejí během několika kroků výrobního procesu. Aby vznikl atraktivní instantní kávový výrobek, je třeba je v pozdějším kroku obnovit. Pro zachování co nejvíce aroma a chuti se odstraní z kávového extraktu kyslík. Toho se dosáhne zpěněním jiných plynů, například oxidu uhličitého nebo dusíku v kapalině, před vstupem do fáze dehydratace výrobního procesu.

Dehydratace

Existují dvě základní metody, jak převést tekutý kávový extrakt do suché formy: sušení rozprašováním, nebo sušení mrazem.

Sušení rozprašováním

Ochlazený, vyčištěný kapalný koncentrát se rozstřikuje tryskou v horní části sušící věže. Věž je vysoká nejméně 23 m. Vzduch zahřátý na 250°C je vháněn dolů skrz mlhu, aby se odpařila voda. Vzduch je odváděn z věže blízko jejího dna a je filtrován. Suchý kávový prášek se shromažďuje ve spodní části věže. Po tomto sušení může následovat krok, jehož cílem je zformovat prášek do hrubších částic, které se v šálku spotřebitele lépe rozpustí. Proces zahrnuje navlhčení povrchu částic kávového prášku a vzájemný kontakt částic, které se spojí a vytvoří větší, zrnitější částice. Toho se dosáhne tak, že se prášek vystaví působení páry nebo jemné mlhy a současně se obrátí do vzduchu.

Vymrazování

Místo sušení postřikem lze použít sušení mrazem. Tento proces zahrnuje čtyři kroky, počínaje "primárním zmrazením". Kávový extrakt se zchladí na kašovitou konzistenci přibližně na -6 °C. Výsledkem rychlého chlazení (trvajícího 30-120 sekund) jsou menší a světlejší produkty, zatímco pomalejší procesy (trvající 10-180 minut) vytvářejí větší a tmavší granule. Ledové desky se rozdrtí na kousky a rozemelou na částice správné velikosti pro krok sušení. Zmrazené částice se odešlou do sušicí komory, kde se za vhodných tepelných a vakuových podmínek led odpaří a odstraní.

Aromatizace

Na suché částečky kávy se nastříkají těkavé aromatické látky, které byly extrahovány v předchozích fázích výrobního procesu.

Balení

Částice instantní kávy jsou hygroskopické – to znamená, že absorbují vlhkost ze vzduchu. Proto musí být baleny za nízké vlhkosti v nádobě odolné proti vlhkosti, aby byl výrobek suchý, dokud si ho zákazník nekoupí a neotevře. Aby se zabránilo ztrátě aroma a chuti, je výrobek balen v atmosféře s nízkým obsahem kyslíku. Instantní kávy jsou dnes k dispozici v ochucených odrůdách. Nedávné inovace zahrnují instantní směsi pro latte a moka nápoje.

Nabídka kávy

Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů  Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů

Káva z Kostariky  Mletá káva z Kostariky

Zrnková káva Fortaleza  Zrnková káva Fortaleza

Dálší články na blogu:

Co je kofein  Co je kofein?

Co je mletá káva?  Co je mletá káva?

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit.

U objednávek nad 1.200,- Kč je doprava zdarma!

 

Kde nás najdete

Adresa:
17. listopadu 475
431 51 Klášterec nad Ohří

(Na této adrese není prodejna)

Kontakty
VYPIJ.cz
Zdeněk Bezdíček
(Po-Pá, 7-15 hod.)
(C) 2021 VYPIJ.cz
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.