6 tipů na vaření čaje doma

6 tipů na přípravu čaje doma

Možná si při výběru čaje říkáte: “Nemám doma žádné speciální vybavení na přípravu čaje. Mám jen to, co se běžně v kuchyni používá. Proč kupovat kvalitní čaj? Je dost drahý a nechci ho zkazit.” Nemusíte mít strach. Obyčejné vybavení každé kuchyně pro přípravu kvalitního čaje stačí. Vždyť lidé připravují čaj už tisíce let a žádné speciální věci k dispozici neměli. Když budete brát v úvahu těchto šest tipů na přípravu čaje, uděláte si kvalitní čaj i v pohodlí svého domova.

Co se dozvíte:

1. Jak vařit vodu na čaj?

Přípravu čaje je nejlepší provádět v konvici, ne v hrnci. Pokud použijete hrnec, ve kterém jste včera vařili například chilli, ve vodě se určitě objeví nežádoucí chuť koření, která přebije jemné nuance chuti prvotřídního čaje. Pokud chcete jít ještě dál, ideální jsou rychlovarné konvice s variabilním ovládáním teploty, takže si můžete nastavit teplotu přesně podle toho, jaký čaj si uvaříte. Ale jak jsme psali už v úvodu, po tisíce let lidé takovou konvici neměli, takže není potřeba, jen je to příjemná možnost.

2. Jaká je nejlepší konvice na louhování sypaného čaje?

Hodí se cokoli, co je keramické nebo skleněné – zavařovací sklenice, odměrky, na co si vzpomenete. V nouzi jde použít jen dva hrnky. V jednom vylouhujete čaj a do druhého ho přelijete. Když v hrnku skončí nějaký ten čajový lístek, nevadí. Vždycky můžete použít sítko, abyste zabránili nežádoucím lístkům v hrnku. Pokud doma nemáte sítko, přelévejte čaj přes vidličku, která oddělí čajové lístky.

3. Potřebuji čajový infuzor (čajovou kouli nebo sítko)?

Nic takového není potřeba. Sypaný čaj se musí rozvinout, a když je v čajovém infuzoru, čajové lístky se zcela nerozvinou, protože jim brání stěny sítka. Proto se vnější lístky vylouhují příliš a vnitřní se dostatečně nevylouhují. Umožněte čaji, aby se rozvinul tím, že ho dáte rovnou do konvičky nebo použijete konvičku s širokým louhovačem uvnitř. Široký a hluboký čajový infuzor je skvělý pro snadné louhování a vyjmutí čajových lístků. Až ho budete vybírat, dívejte se po takovém, který se hodí do více druhů šálků, hrnků a sklenic a nechá čaj dýchat a rozvinout.

4. Jak dlouho mám čaj louhovat?

To závisí na druhu čaje, který louhujete. Obvykle jsou na obalu čaje uvedeny pokyny pro teplotu vody a dobu louhování. K čajům, které prodáváme, dostanete vždy i kartičku s návodem, nebo se můžete podívat na čaj do našeho e-shopu, kde na konci popisu každého čaje uvádíme potřebné informace.

Během louhování zůstaňte u čaje. Důvody jsou dva:

  1. Stejně jako pití čaje, je přínosem i jeho příprava.
  2. Ze zkušenosti víme, že když od čaje odejdete, může se stát, že na něj zapomenete a připravíte si hořký a nepříjemně silný nálev. Nastavte si na telefonu nebo na minutce časovač, který vás upozorní, až uběhne požadovaná doba louhování.

5. Kolikrát můžete čaj louhovat?

Jednou z nejlepších věcí na přípravě čaje doma, oproti nákupu v čajovně nebo kavárně, je to, že čaj můžete opakovaně louhovat. Hlavním důvodem není úspora peněz, ale často se nejlepší chutě projeví při druhém nebo třetím louhování. To platí zejména pro bílé, zelené, oolong a pu’erh čaje. Obecně platí, že černé čaje mohou dát vše, co mají, již při prvním louhování, ale kvalitní a silný černý čaj můžete opakovaně louhovat ještě třikrát podle vaší chuti. Dostanete jemnější, lehčí nálev, který se může hodit na pozdější odpoledne.

6. Mohu čajové lístky kompostovat?

Určitě. Jsou zcela biologicky rozložitelné, protože se jedná o listy stromu. Po jejich sklizni se do nich nic nepřidává – odstraňuje se pouze voda. Takže kdykoli skončíte s louhováním, je kompostování nejlepším způsobem, jak se zbavit použitých čajových lístků, aniž byste je vyhodili do odpadu. Čajové lístky totiž, jako zelená nebo na dusík bohatá složka kompostu,  vyvažují materiály bohaté na uhlík. Díky nim bude váš kompost zdravější.

Závěr a shrnutí

Když dodržíte těchto 6 tipů přípravy čaje, můžete si s klidným svědomím koupit kvalitní čaj a připravit si ho doma. Není na tom nic těžkého. Uvidíte i ucítíte velký rozdíl oproti levným čajům. Intenzivnější vůně i plné chutě se spoustou jemných nuancí vás přesvědčí o tom, že kvalitní čaj se vyplatí. A pokud vás odrazuje vyšší cena, vezměte to takhle: Dobrý čaj je levnější než lahev kvalitního vína. A víno si občas taky dopřejeme.

Kupte si čaj z Vypij.cz

Kategorie: Čaj

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *