Druhy fotografických pozadí

Druhy fotografických pozadí

Abychom sáhli po tom nejvhodnějším pozadí pro naše účely, je nutné nejprve vědět, z čeho se dá vybírat. Na trhu je v současné době mnoho různých typů pozadí, od papírové klasiky, přes těžký vinyl, až po flat-lay pozadí na produkty. Každé z nich se používá na jiný druh focení. Existuje samozřejmě ještě mnohem víc typů, nemluvě o barvách a vzorech – ty se navrhují a tisknou každou sekundou.

Než začnete řešit, které pozadí koupit

Ještě předtím, než se budete zajímat o konkrétní typy pozadí, zeptejte se sami sebe, co se chystáte fotit, případně co budete na fotografickém pozadí fotit nejčastěji. Na každý typ fotografování se hodí něco jiného, někde se pozadí samozřejmě potkávají, ale netkanou textilii těžko použijete na produkt a flat-lay oproti tomu těžko využijete při fotografování fashion portrétů.

Chci fotit portrét

V současnosti nejrozšířenějším “oborem” fotografování je portrétní fotografie – a to ať už fashion, glamour, budoir nebo klasický černobílý portrét, všechny se dá pro účely výběru pozadí zahrnout do jedné kategorie.

Papírové pozadí – jedná se o stálici v podobě vysokogramážního papíru, který je navinutý na roli. Nejčastějším rozměrem je 2,72 metrů na šířku a svinutých 11 metrů na délku. Z toho je pochopitelně patrné, že jeho skladování není úplně nejjednodušší, ale to je cena za minimální odlesky. Na trhu naleznete mnoho výrobků, ale papírové pozadí značky Savage je sázka na kvalitní jistotu.

V případě, že chcete levnější variantu na focení portrétů při nízké cloně, doporučila bych vám netkanou textilii (ne nepodobnou té, kterou přikrýváte jahody na zahrádce!). Jedná se o levnější pozadí na roli, taktéž o šířce 2,72 metrů, nicméně o délce zhruba 5 metrů, které má narozdíl od papíru jemnou strukturu (která ale při použití nižšího clonového čísla není na snímku patrná). Je velmi lehké.

Obě dvě předchozí pozadí se vyrábí především v jednobarevných variantách. Pokud máte raději divočejší projekty, doporučuji vám zaměřit se na mušelínová, ručně barvená pozadí. Jsou z těžší látky a dají se použít z obou stran. Můžete je ale složit a jednoduše vyprat, případně vyžehlit. Dále je zde lehčí a barevněji jemnější fine art pozadí, s jehož obdobou se můžete setkat na mnohých snímcích slavné fotografky Annie Leibovitz. V obou případech jde o pestrobarevné “strakaté” látky.

Chci fotit produkty

V případě produktů si musíme rozmyslet, zda-li se budeme zaměřovat spíše na malé produkty nebo na velké (typu jízdní kola, pohovky a tak dále), protože v případě velkých produktů krásně využijete výše zmíněné papírové pozadí. V případě těch menších vám doporučuji sáhnout po skladných PVC pozadích, které seženete jak v matném, tak v zrcadlovém provedení. Vyrábí se nejčastěji v rozměrech 100 cm na 200 cm, tato velikost je vhodná pro většinu menších a středních produktů.

Pokud je vám jednobarevné pozadí málo a místo produktové fotografie se chystáte spíše na reklamní fotku (produktová fotografie = produktu oddělený na jednobarevném pozadí, reklamní fotografie = produkt v kompozici s pozadím), doporučila bych vám flat-lay pozadí, které se dá využít jako podklad, ale i jako pozadí a vyrábí se v mnoha různých variantách, od dřevěných ploch, přes mramor až po tmavý beton.

Chci univerzalitu

Pokud chcete co nejuniverzálnější pozadí, doporučila bych plátno. Jedná se sice o dražší zboží, ale dají se s ním vytvořit krásné efekty při focení portrétů, v případě bílé barvy se dá použít i jako podložka pod produkt a krom toho je skladné, lehké a dá se vzít na jakoukoliv akci i mimo vaše studio.

Kategorie: Značky

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *