Čaj a kofein

Čaj a kofein

Ačkoli je častým mýtem, že zelený čaj je přirozeně bez kofeinu, zelený čaj kofein obsahuje. Šálek kvalitního zeleného čaje obvykle obsahuje kolem 25 miligramů kofeinu na porci 8 uncí ((Jedna unce se rovná asi 3 polévkové lžíce (9 čajových lžiček)). Toto je považováno za nízké množství kofeinu. Je to zhruba 1/4 množství kofeinu, které byste našli v typickém šálku kávy a zhruba 1/2 množství kofeinu, které najdete v typickém šálku černého čaje. 

Množství kofeinu  v zeleném čaji se liší druh od druhu. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují hladinu kofeinu v čaji, včetně zelených čajů. Stanovit přesné množství kofeinu v daném zeleném čaji je velmi obtížné, jen málo společností zveřejňuje své hladiny kofeinu v čaji a nedá se to přesně otestovat bez laboratorního vybavení.

Pokud však chcete omezit kofein ve vašem zeleném čaji, můžete zkusit toto:

  • Uvařte správně zelený čaj.  Mnoho lidí používá vařící vodu k zalévání zeleného čaje a louhuje ho déle než tři až čtyři minuty. To zvyšuje hladinu kofeinu ve vašem šálku. Místo toho použijte k zalití vodu o teplotě 60-80 °C, přičemž u mnoha zelených čajů je optimální doba louhování okolo jedné minuty.
  • Místo sáčků zeleného čaje pijte celolistový zelený čaj. Čajové sáčky mají obvykle více kofeinu než sypané čaje.
  • Pijte méně čajové pupeny, ty mívají vyšší obsah kofeinu než čajové listy.
  • Pijte zelené čaje, které nejsou pěstovány ve stínu. Pokud se omezí sluneční záření, dochází k chemickým reakcím a zvýšením kofeinu.

Faktory ovlivňující hladiny kofeinu v čaji

Někdy si můžeme myslet, že zelený čaj má nižší obsah kofeinu než černý čaj, nebo že bílý čaj má přirozeně nízký obsah kofeinu. Co může ovlivňovat hladiny kofeinu v čajích?

Čaj bez kofeinu?

Existují bylinné čaje bez přirozeného kofeinu, ale neexistují žádné „pravé čaje“ bez kofeinu (čaje zelený, černý a bílý). Vznikl populární kofeinový mýtus, že se dá doma zbavit čaje kofeinu. Jak? Prý se čaj louhuje asi 30 sekund, scedí se a znovu uvaří. Vědecky však bylo prokázáno, že to je nesprávné. Proces, při kterém se z čaje odstraní téměř veškerý kofein, se nazývá dekofeinizace. 

Hladina kofeinu podle typu čaje (černý, zelený, bílý)

Obsah kofeinu v čaji je spojen s “druhy” čaje, jako je černý, zelený a bílý čaj. Vědecké testy ukázaly, že rozdíly v obsahu kofeinu u různých druhů čaje souvisejí spíše se způsobem jejich přípravy než s tím, jak byly zpracovány na čaj.

Pokud si bílý čaj uvaříte při nízké teplotě s louhováním po krátkou dobu, bude mít mnohem nižší obsah kofeinu. Množství kofeinu v zeleném čaji se také liší podle druhu, přičemž jeho průměr je nižší než u černého čaje a jen o něco vyšší než průměr u bílého čaje. Rozmezí pro všechny druhy čaje je však velmi široké a značně se překrývá.

Styl vaření čaje

Způsoby a styly vaření mohou mít velký vliv na obsah kofeinu v čaji. Použití vyšší teploty vody, delší doby louhování nebo vyššího poměru čajových lístků ve vodě zvýší obsah kofeinu v nálevu.

Stupně čaje

Stupně čaje jsou kategorie, které jsou čajům přiřazovány podle toho, jak jsou lístky celé nebo zlomené. Obecně platí, že zlomené lístky dodají vašemu nálevu více kofeinu a rychleji než celé lístky. Poměr tipsů (neboli pupenů) v čaji může také ovlivnit jeho obsah kofeinu. Čajové lístky, které se používají k přípravě bílého čaje jsou obecně známé vyšším obsahem antioxidantů a živin než starší čajové lístky. Mají také vyšší obsah kofeinu než starší čajové lístky. Pokud jde o čistý list, mnoho bílých čajů má vyšší obsah kofeinu než černé čaje jednoduše proto, že se vyrábí z většího množství tipsů. Stejně tak špičkové černé čaje a zelené čaje budou mít vyšší obsah kofeinu.

Čaje se stínem

Obecně lze říci, že čaje pěstované ve stínu budou mít vyšší obsah kofeinu než jiné čaje. Tento jev souvisí s posunem chlorofylu a dalších chemikálií, ke kterému dochází, když se síť používá k odstínění listů od slunce ve dnech nebo týdnech před sklizní.

Práškové čaje

Práškové čaje mají obvykle velmi vysoký obsah kofeinu. Důvodem je, že konzumujete celý list. Práškový čaj Matcha má obzvláště vysoký obsah kofeinu, protože se pěstuje ve stínu.

Uvolňování kofeinu v kroucených nebo stočených čajích

Čaje, které jsou silně srolované nebo zkroucené, mohou uvolňovat kofein pomaleji než listy, které jsou ploché nebo otevřené. To se třeba vztahuje na určité druhy čajů oolong, které se obvykle mnohokrát zalévají.

Kategorie: Čaj

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *