- Štítky blogu
- káva
- účinky
- oolong
- čaj
- pěstování čaje
- sklizeň čaje
- pěstování kávy
- příprava čaje
- Pu-erh
- chuť čaje
- ocenění
- Druh čaje
- zelený čaj
- Espresso
- zpracování čaje
- výroba čaje
- společnost Fortaleza
- historie čaje
- mletá káva
- kávovník
- zrnková káva
- kofein
- arabika
- chuť kávy
- Oolong
- černý čaj
- kapsle do Nespressa
- Matcha
- čajový koktejl
- účinky kofeinu
- pití čaje
- robusta
- čajová plantáž
- Koláč
- instantní káva
- sirup
- umami
- kapsle do nespressa
- kapsle
- nespresso
- Žlutý čaj
- žlutý čaj
- jasmínový čaj
- Kostarika
- Recepty
- historie
- koktejl
- hruška
- pražení kávy
ZDARMA:
- při objednávce nad 1200,- Kč (50 €)
- osobní odběr v okolí Kadaně
U objednávek do 1200,- Kč platí:
69,- Kč | PPL ParcelShop |
79,- Kč | Zásilkovna CZ |
119,- Kč | Zásilkovna CZ - domů |
70,- Kč | ČP do balíkovny |
125,- Kč | PPL |
135,- Kč | ČP balík do ruky |
4,- € | Zásilkovna SK |
5,50 € | Zásilkovna SK - domů |
+30,- Kč | dobírka (PPL, Zásilkovna) |
Platba je možná těmito způsoby:
Platba na dobírku (pouze přes Zásilkovnu, PPL)
Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.
Rychlost dodání:
Zásilku předáme dopravci zpravidla do 24 hodin od zaplacení objednávky.
Zásilkovna
2-4 pracovní dny
PPL
1-2 pracovní dny
ČP do ruky
2-4 pracovní dny
ČP do balíkovny
1-2 pracovní dny
Sledujte nás na sociálních sítích:
Chladnutí vody na čaj
Chladnutí vody na čaj
V návodu na přípravu čaje uvádíme teplotu vody, která je optimální pro louhování. Jenže bez teploměru se teplota vody měří těžko. V následující tabulce uvádíme výsledky měření, které můžete využít i když nemáte k dispozici teploměr. Jsou dva způsoby, jak dosáhnout správné teploty vody.
Dva způsoby chladnutí vody na čaj
- Do vroucí vody nalít studenou vodu a tím ji ochladit a až pak do ní vložit čajové lístky a nechat je louhovat podle návodu.
- Počkat až vroucí voda vychladne na požadovanou teplotu a až pak do ní vložit čajové lístky a nechat je louhovat podle návodu.
První způsob je rychlejší, ale budete míchat kohoutkovou vodu s převařenou, a pokud nemáte kvalitní vodu z vodovodu, ovlivní to výslednou chuť čaje. Výsledky berte pouze jako orientační, protože faktory ovlivňující konečný výsledek jsou u každého odlišné. Ale pro přípravu je dobré mít se čeho chytit a pak si upravíte hodnoty tak, jak to bude vyhovovat vám.
1. Vroucí vodu zchladíme studenou vodou
Poměr (vroucí/studená) | Výsledná teplota | Poznámka |
1:1 | 60°C | Jeden díl vroucí vody a jeden díl studené vody |
2:1 | 70°C | Dva díly vroucí vody a jeden díl studené vody |
3:1 | 80°C | Tři díly vroucí vody a jeden díl studené vody |
2. Vroucí vodu necháme zchladnout
V níže uvedené tabulce je čas čekání na zchladnutí vody. Vodu z konvice nalijeme do nádoby a čekáme určený čas. Pro tuto možnost je rozhodující velikost nádoby i její tvar a síla materiálu. Proto berte časy, které uvádíme jen jako orientační a přizpůsobte si je svým podmínkám. Obecně se dá říct, že voda je příliš horká, pokud je čaj hořký. Naopak pokud nebude voda dost horká, čaj bude mít mdlou a slabou chuť.
a. Chladnutí vody v šálku 0,2l
Výsledná teplota | Čas čekání (minuty:vteřiny) | Poznámka |
90°C | 0:00 | Nečekám - zchladne při přelévání |
85°C | 0:30 | Počkám 30 vteřin, pak přidám čaj |
80°C | 0:45 | Počkám 45 vteřin, pak přidám čaj |
75°C | 2:00 | Počkám 2 minuty, pak přidám čaj |
70°C | 3:00 | Počkám 3 minuty, pak přidám čaj |
65°C | 5:00 | Počkám 5 minut, pak přidám čaj |
60°C | 8:00 | Počkám 8 minut, pak přidám čaj |
b. Chladnutí v nádobě o objemu 1 litr
Výsledná teplota | Čas čekání (minuty:vteřiny) | Poznámka |
90°C | 1:10 | Počkám 1 minuta a 10 vteřin, pak přidám čaj |
85°C | 4:30 | Počkám 4 minuty a 30 vteřin, pak přidám čaj |
80°C | 7:20 | Počkám 7 minut a 20 vteřin, pak přidám čaj |
75°C | 11:30 | Počkám 11 minut a 30 vteřin, pak přidám čaj |
70°C | 15:30 | Počkám 15 minut a 30 vteřin, pak přidám čaj |
65°C | 22:00 | Počkám 22 minut, pak přidám čaj |
60°C | 29:30 | Počkám 29 minut a 30 vteřin, pak přidám čaj |
Podívejte se na nabídku kvalitního čaje:
Podívejte se na náš blog: