Co je černý čaj?
Je to nejrozšířenější čaj v Evropě. Pochází z lístků rostliny Camellia sinensis (Čajovník čínský). Ve srovnání se zeleným, polozeleným oolongem nebo bílým čajem prochází výrazně delší oxidací a ta ovlivňuje jeho chuť i vůni – je intenzivnější. Svou vůni si udrží i několik let. V Číně je znám jako červený čaj, což lépe koresponduje s jeho skutečnou barvou.
Výroba černého čaje
- listy se rozprostřou na bambusových platech
- nechají se ležet na čerstvém vzduchu dokud nejsou dostatečně měkké
- listy se několikrát protřesou v koších
- listy se svinují, aby se spustila jejich oxidace
- listy se od sebe oddělí a nechají se usušit.
Historie černého čaje
Od poloviny 18. století se černý čaj dostal, v pomyslném žebříčku oblíbenosti, na první místo v Evropě. Až do 19. století byl černý čaj v některých oblastech používán jako měna. Dnes je stále nejprodávanějším čajem v západním světě. Jeho podíl na čajovém trhu je přes 75%. Podle původu je nejznámější indický Darjeeling nebo cejlonský či turecký čaj. Varianty tohoto čaje vznikají také přidáním dalších ochucovadel – například bergamotu nebo jasmínu.
0 komentářů