Co je černý čaj

Co je černý čaj?

Je to nejrozšířenější čaj v Evropě. Pochází z lístků rostliny Camellia sinensis (Čajovník čínský). Ve srovnání se zeleným, polozeleným oolongem nebo bílým čajem prochází výrazně delší oxidací a ta ovlivňuje jeho chuť i vůni – je intenzivnější. Svou vůni si udrží i několik let. V Číně je znám jako červený čaj, což lépe koresponduje s jeho skutečnou barvou.

Výroba černého čaje

  • listy se rozprostřou na bambusových platech
  • nechají se ležet na čerstvém vzduchu dokud nejsou dostatečně měkké
  • listy se několikrát protřesou v koších
  • listy se svinují, aby se spustila jejich oxidace
  • listy se od sebe oddělí a nechají se usušit.

Historie černého čaje

Od poloviny 18. století se černý čaj dostal, v pomyslném žebříčku oblíbenosti, na první místo v Evropě. Až do 19. století byl černý čaj v některých oblastech používán jako měna. Dnes je stále nejprodávanějším čajem v západním světě. Jeho podíl na čajovém trhu je přes 75%. Podle původu je nejznámější indický Darjeeling nebo cejlonský či turecký čaj. Varianty tohoto čaje vznikají také přidáním dalších ochucovadel – například bergamotu nebo jasmínu.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *