Co je Oolong

Co je Oolong?

Čaj Oolong nezměrné množství variací. Díky způsobu zpracování vznikají jedinečné čaje, které jsou po celém světě vyhledávané pro svou skvělou chuť, vůni i účinky. Čaj Oolong roste v Číně, na Taiwanu, na Novém Zélandu a na Srí Lance.

Oolong

Čaj Oolong je druh čaje, který se svým zpracováním řadí mezi zelený a černý čaj – zejména stupněm oxidace. Vyrábí se z vyzrálejších lísků čajovníku (Camellia sinensis), které se trhají pozdě na jaře, spolu se stonkem. Kvalitní čaje jsou z čajových pupenů, které jsou náročnější na zpracování, protože jsou křehké. Zatímco zelený čaj není oxidovaný vůbec a černý je oxidován plně, Oolong je někde mezi tím. Před úplnou oxidací je proces záměrně zastaven. Proto může být chuť živá a osvěžující jako u zeleného čaje, a zároveň intenzivní a plná jako u černého čaje. Čaje Oolong jsou vyhledáváné pro svou úžasnou přírodní vůni, díky které jsou jedinečné. Oolong má v Číně a na Taiwanu dlouhou historii. Roste dobře ve vysokohorských oblastech.

Tvar čaje Oolong

Čaj Oolong má jedinečný tvar. V překladu znamená čaj Oolong (Wu-lung) „černý drak“ – tak se  trefně popsat tvar listů Oolongu. Mohou mít tvar zkroucených delších lístků. Nebo mohou být smotané do těsných kuliček. Tyto kuličky mají jedinečný vzhled. I tvar ovlivňuje chuť a aroma čaje.

Co je oxidace?

Když většina organických látek přijde do styku se vzduchem, mění se jejich molekulární složení. Příkladem je rozkrojené jablko, u něhož oxidace způsobí, že v místě řezu zhnědne. Čajové lístky obsahují enzymy, které po sběru listů způsobují podobnou oxidaci jako u jablka. Oxidace u listů čajovníku je chemická změna v listech, která je mění ze svěží zelené barvy na červenohnědou. K oxidaci dochází, když jsou sklizené listy vystaveny působení kyslíku. Úrovně oxidace vytvářejí v čaji různé příchutě a aroma, díky nimž vzniká mnoho druhů vynikajícího čaje. Faktory, které ovlivňují rychlost oxidace jsou kyslík, světlo, teplo a vlhkost. Proces oxidace se zastavuje vystavením čajových lístků vysokému teplu. Díky tomuto zpracování je možné získat unikátní chutě i vůně čajů. Paleta chutí čajů Oolong je obrovská.

Polooxidovaný čaj

Čaji Oolong se někdy říká poloxidovaný čaj, což znamená, že oxidace byla zastavena někdy mezi žádnou oxidací a plnou oxidací. Tímto označením není myšleno, že polooxidovaný čaj je přesně z 50% oxidován. Ne. Oxidace se běžně zastavuje někde v rozmezí 5%  85%.

Lehce oxidované Oolongy

Podobají se více zelenému čaji. Chuť je více rostlinná s náznaky bílých květů. I barva nápoje je podobná zelenému čaji. Je světlá.

Silně oxidované Oolongy

Podobají se více černému čaji. Mají bohatší květinové tóny s vůní podobnou černým čajům. Barva nápoje bývá tmavší.

Kategorie: Oolong

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *