Co je chuť umami

Co je chuť umami?

Slovo umami vzniklo sloučeninou japonských slov umai (lahodný) a mi (chuť). Umami je pátý chuťový vjem. Není to ani slaná, ani sladká, ani hořká, ani kyselá chuť. Není to dokonce ani jejich kombinace. Jedná se o chuť a pocit, který cítíme na jazyku, pokud jíme něco, co obsahuje přírodní kyselinu glutamovou. Tento pocit se dostaví pouze u přírodní kyseliny glutamové. Přírodní produkty, které obsahují chuť umami jsou skutečnou lahůdkou.

Co obsahuje umami?

Chcete-li ochutnat umami, tedy chuť a lahodný pocit v ústech, můžete si udělat některé z čajů obsahujících tuto chuť. Pokud máte rádi zelené čaje, pak japonská Ceremoniální matcha, kterou seženete na e-shopu vypij.cz, je tou správnou volbou pro ochutnání chuti umami. Tato matcha má silný zelený profil a k tomu příjemnou chuť umami. Pokud silná chuť zeleného čaje není vaší volbou, doporučujeme vzácný žlutý čaj Huo Shan Huang Ya, který vás překvapí svou jemností a chuť umami si opravdu užijete. Umami chuť obsahují také některé z těchto potravin: Sýry, zrající maso, některé houby, miso, dashi, lanýže.

Historie umami

Umami objevil japonský profesor Kikunae Ikeda v roce 1907 a 24. dubna 1908 si ho nechal patentovat. Profesoru Ikedovi již od dětství chutnal vývar z mořských řas, pro svou jedinečnou chuť. Chtěl zjistit, z čeho se tato chuť skládá. Nakonec z 38 kg sušených mořských řas extrahoval 30g  přírodního L-glutamátu sodného, který vytváří chuť umani. Profesor Ikeda si nechal svůj vynález patentovat, aby mohl být použit jako koření do jídla. Dodnes se tento patent řadí mezi deset nejlepších vynálezů v Japonsku.

Dalším zkoumáním, bylo potvrzeno, že lidský jazyk má v chuťových pohárcích receptory kyseliny glutamové. Díky tomuto výzkumu byla umami v roce 1985 (na mezinárodním sympoziu Umami na Havaji) klasifikována jako oficiální chuť. Tím se výzkum umami stal plně relevantním vědeckým výzkumem. Nyní se zkoumá, jak tato chuť působí na zažívání a na receptory v zažívací soustavě – což je další vědecká teorie, která vyžaduje výzkum.

Umami dnes

Umami se v dnešní době stává hitem. Někteří šéfkuchaři vytvářejí recepty s použitím více ingrediencí, které obsahují umami. V roce 2007 se v Los Angeles otevřel řetězec Umami Burger, který používá ingredience s chutí umami. V roce 2020 expandoval do Japonska, kolébky umami.

Oblasti chutě na jazyku

Kupte si čaj z Vypij.cz

Kategorie: Čaj

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *