- Štítky blogu
- káva
- účinky
- oolong
- čaj
- pěstování čaje
- sklizeň čaje
- pěstování kávy
- příprava čaje
- Pu-erh
- chuť čaje
- ocenění
- Druh čaje
- zelený čaj
- Espresso
- zpracování čaje
- výroba čaje
- společnost Fortaleza
- historie čaje
- mletá káva
- kávovník
- zrnková káva
- kofein
- arabika
- chuť kávy
- Oolong
- černý čaj
- kapsle do Nespressa
- Matcha
- čajový koktejl
- účinky kofeinu
- pití čaje
- robusta
- čajová plantáž
- Koláč
- instantní káva
- sirup
- umami
- kapsle do nespressa
- kapsle
- nespresso
- Žlutý čaj
- žlutý čaj
- jasmínový čaj
- Kostarika
- Recepty
- historie
- koktejl
- hruška
- pražení kávy
ZDARMA:
- při objednávce nad 1200,- Kč (50 €)
- osobní odběr v okolí Kadaně
U objednávek do 1200,- Kč platí:
69,- Kč | PPL ParcelShop |
79,- Kč | Zásilkovna CZ |
119,- Kč | Zásilkovna CZ - domů |
70,- Kč | ČP do balíkovny |
125,- Kč | PPL |
135,- Kč | ČP balík do ruky |
4,- € | Zásilkovna SK |
5,50 € | Zásilkovna SK - domů |
+30,- Kč | dobírka (PPL, Zásilkovna) |
Platba je možná těmito způsoby:
Platba na dobírku (pouze přes Zásilkovnu, PPL)
Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.
Rychlost dodání:
Zásilku předáme dopravci zpravidla do 24 hodin od zaplacení objednávky.
Zásilkovna
2-4 pracovní dny
PPL
1-2 pracovní dny
ČP do ruky
2-4 pracovní dny
ČP do balíkovny
1-2 pracovní dny
Sledujte nás na sociálních sítích:
Historie Matchy
Matcha v Evropě
Popularita Matchy v Čechách i v západní Evropě roste. Je to zejména proto, že se tomuto čaji připisují velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Tradiční japonský způsob popíjení Matchy se v Evropě moc neuchytil. Používá se například ve smoothies, sladkostech i v salátech. Všeobecně se ví, že Matcha je zelený čaj, který se rozemele na jemný prášek, a ten se pak celý rozpustí ve vodě. Takže se nejedná pouze o vylouhované listy, jak je tomu u jiných čajů, ale jedná se o kompletní list rozpuštěný ve vodě.
Historie čaje Matcha?
8. a 9. století n. l.
Už v 8.-9. století našeho letopočtu se tento čaj zpracovával v Číně tak, že se lisoval a tím vznikly malé čajové cihly nebo koláče. Semena tohoto čaje přivezli do Japonska budhističtí mniši Saičó (japonsky: 最澄; 767-822) a Kúkai (japonsky: 空海; 774-835), kteří jeli do Číny na studijní cestu. Saičó později založil budhistickou školu Tendai. Kúkai se věnoval kaligrafii, literatuře a inženýrství a založil budhistickou školu Šingon. Až v 10. století se Matcha stala tím, čím ji známe dnes – práškovým čajem.
12. století n. l.
Všeobecně se uvádí, že se historie Matchy v Japonsku se datuje od 12. století. Pěstování čaje a jeho obřadné pití zavedl mnich Mjóan Eisai (japonsky: 明菴栄西; 1141-1215). Ten se na studijní cestě v Číně seznámil s učením Zen a po návratu do Japonska založil školu Rinzai. V té době už se jednalo o takovou Matchu, jakou známe dnes, na jemný prášek rozdrcené listy zeleného čaje. Matcha se běžně používala v čínských klášterech Chan (japonských Zen) a byla dokonce uctívána pro své léčivé účinky.
Eisai napsal v roce 1191 knihu „Kissa Yojoki“ (česky: Kniha čaje), v níž popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na lidský organismus, především na srdce. Eisovým žákem se stal mnich Mjóe, který se později stal hlavou chrámu Kózandži severozápadně od Kjóta. Eisai mu v roce 1191 doporučil pěstování a pravidelnou konzumaci čaje. Mjóe dal na rady Eisaie a založil první čajovou zahradu, která je součástí chrámu dodnes. Od té doby se spotřeba Matchy v Japonsku rozšířila nejprve do klášterů, ale později také pro vojenskou elitu.
Oblast pěstování čaje Matcha
Poptávka po Matche rostla, a proto bylo nutné rozšířit oblast pěstování. Proto byly v oblasti Kjóto otevřeny další čajové zahrady. Pěstitelé z nových čajových zahrad zjistili, že Matcha pěstovaná u chrámu, je mnohem kvalitnější než ta jejich. U chrámu totiž bránil les slunečním paprskům proniknout až k čajovým keřům. Pěstitelé proto vymysleli způsob, jak zlepšit kvalitu Matchy, aby se vyrovnala té, která se pěstuje u chrámu. Postavili dřevěné konstrukce a nad čajovými keři vytvořili střechu ze slámy. Tím mohli snadno upravit množství slunečního světla, které dopadalo na čajové keře. Díky této metodě se stal čaj z oblasti Kjóto nejoblíbenějším čajem v celém Japonsku. Originální Matchu z této oblasti můžete zakoupit i v našem obchodě.
Podívejte se do našeho obchodu:
Další článek o Matche: