Historie Matchy

Historie Matchy

Popularita Matchy v Čechách i v západní Evropě roste. Jaká je historie Matchy?

Matcha v Evropě

Tradiční japonský způsob popíjení Matchy se v Evropě moc neuchytil. Používá se například ve smoothies, sladkostech i v salátech. Všeobecně se ví, že Matcha je zelený čaj, který se rozemele na jemný prášek, a ten se pak celý rozpustí ve vodě. Takže se nejedná pouze o vylouhované listy, jak je tomu u jiných čajů, ale jedná se o kompletní list rozpuštěný ve vodě.

Historie čaje Matcha?

8. a 9. století n. l.

Už v 8.-9. století našeho letopočtu se tento čaj zpracovával v Číně tak, že se lisoval a tím vznikly malé čajové cihly nebo koláče. Semena tohoto čaje přivezli do Japonska budhističtí mniši Saičó (japonsky: 最澄; 767-822) a Kúkai (japonsky: 空海; 774-835), kteří jeli do Číny na studijní cestu. Saičó později založil budhistickou školu Tendai. Kúkai se věnoval kaligrafii, literatuře a inženýrství a založil budhistickou školu Šingon. Až v 10. století se Matcha stala tím, čím ji známe dnes – práškovým čajem.

12. století n. l.

Všeobecně se uvádí, že se historie Matchy v Japonsku se datuje od 12. století. Pěstování čaje a jeho obřadné pití zavedl mnich Mjóan Eisai (japonsky: 明菴栄西; 1141-1215). Ten se na studijní cestě v Číně seznámil s učením Zen a po návratu do Japonska založil školu Rinzai. V té době už se jednalo o takovou Matchu, jakou známe dnes, na jemný prášek rozdrcené listy zeleného čaje. Matcha se běžně používala v čínských klášterech Chan (japonských Zen) a byla dokonce uctívána pro své léčivé účinky.

Eisai napsal v roce 1191 knihu „Kissa Yojoki“ (česky: Kniha čaje), v níž popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na lidský organismus. Eisovým žákem se stal mnich Mjóe, který se později stal hlavou chrámu Kózandži severozápadně od Kjóta. Eisai mu v roce 1191 doporučil pěstování a pravidelnou konzumaci čaje. Mjóe dal na rady Eisaie a založil první čajovou zahradu, která je součástí chrámu dodnes. Od té doby se spotřeba Matchy v Japonsku rozšířila nejprve do klášterů, ale později také pro vojenskou elitu.

Oblast pěstování čaje Matcha

Poptávka po Matche rostla, a proto bylo nutné rozšířit oblast pěstování. Proto byly v oblasti Kjóto otevřeny další čajové zahrady. Pěstitelé z nových čajových zahrad zjistili, že Matcha pěstovaná u chrámu, je mnohem kvalitnější než ta jejich. U chrámu totiž bránil les slunečním paprskům proniknout až k čajovým keřům. Pěstitelé proto vymysleli způsob, jak zlepšit kvalitu Matchy, aby se vyrovnala té, která se pěstuje u chrámu. Postavili dřevěné konstrukce a nad čajovými keři vytvořili střechu ze slámy. Tím mohli snadno upravit množství slunečního světla, které dopadalo na čajové keře. Díky této metodě se stal čaj z oblasti Kjóto nejoblíbenějším čajem v celém Japonsku. Originální Matchu z této oblasti můžete zakoupit i v našem obchodě.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *