- Štítky blogu
- příprava čaje
- čaj
- káva
- pěstování čaje
- sklizeň čaje
- oolong
- pěstování kávy
- Ledový čaj
- ocenění
- Pu-erh
- Druh čaje
- zelený čaj
- chuť čaje
- zpracování čaje
- historie čaje
- černý čaj
- výroba čaje
- Espresso
- společnost Fortaleza
- mletá káva
- kávovník
- Matcha
- Oolong
- kapsle do Nespressa
- zrnková káva
- arabika
- chuť kávy
- čajová plantáž
- robusta
- Bílý čaj
- kofein
- účinky
- čajový koktejl
- kapsle
- žlutý čaj
- nespresso
- instantní káva
- kapsle do nespressa
- umami
- sirup
- Koláč
- pití čaje
- Žlutý čaj
- jasmínový čaj
- Recepty
- historie
- koktejl
- Kostarika
- pražení kávy
ZDARMA:
- při objednávce nad 1500,- Kč (60 €)
- osobní odběr v okolí Kadaně
U objednávek do 1500,- Kč platí:
69,- Kč | PPL ParcelShop |
89,- Kč | Zásilkovna CZ |
139,- Kč | Zásilkovna CZ - domů |
70,- Kč | ČP do balíkovny |
125,- Kč | PPL |
135,- Kč | ČP balík do ruky |
4,- € | Zásilkovna SK |
5,50 € | Zásilkovna SK - domů |
+30,- Kč | dobírka (PPL, Zásilkovna) |
Platba je možná těmito způsoby:
Platba na dobírku (pouze přes Zásilkovnu, PPL)
Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.
Rychlost dodání:
Zásilku předáme dopravci zpravidla do 24 hodin od zaplacení objednávky.
Zásilkovna
2-4 pracovní dny
PPL
1-2 pracovní dny
ČP do ruky
2-4 pracovní dny
ČP do balíkovny
1-2 pracovní dny
Sledujte nás na sociálních sítích:
Historie Matchy
Matcha v Evropě
Popularita Matchy v Čechách i v západní Evropě roste. Je to zejména proto, že se tomuto čaji připisují velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Tradiční japonský způsob popíjení Matchy se v Evropě moc neuchytil. Používá se například ve smoothies, sladkostech i v salátech. Všeobecně se ví, že Matcha je zelený čaj, který se rozemele na jemný prášek, a ten se pak celý rozpustí ve vodě. Takže se nejedná pouze o vylouhované listy, jak je tomu u jiných čajů, ale jedná se o kompletní list rozpuštěný ve vodě.
Historie čaje Matcha?
8. a 9. století n. l.
Už v 8.-9. století našeho letopočtu se tento čaj zpracovával v Číně tak, že se lisoval a tím vznikly malé čajové cihly nebo koláče. Semena tohoto čaje přivezli do Japonska budhističtí mniši Saičó (japonsky: 最澄; 767-822) a Kúkai (japonsky: 空海; 774-835), kteří jeli do Číny na studijní cestu. Saičó později založil budhistickou školu Tendai. Kúkai se věnoval kaligrafii, literatuře a inženýrství a založil budhistickou školu Šingon. Až v 10. století se Matcha stala tím, čím ji známe dnes – práškovým čajem.
12. století n. l.
Všeobecně se uvádí, že se historie Matchy v Japonsku se datuje od 12. století. Pěstování čaje a jeho obřadné pití zavedl mnich Mjóan Eisai (japonsky: 明菴栄西; 1141-1215). Ten se na studijní cestě v Číně seznámil s učením Zen a po návratu do Japonska založil školu Rinzai. V té době už se jednalo o takovou Matchu, jakou známe dnes, na jemný prášek rozdrcené listy zeleného čaje. Matcha se běžně používala v čínských klášterech Chan (japonských Zen) a byla dokonce uctívána pro své léčivé účinky.
Eisai napsal v roce 1191 knihu „Kissa Yojoki“ (česky: Kniha čaje), v níž popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na lidský organismus. Eisovým žákem se stal mnich Mjóe, který se později stal hlavou chrámu Kózandži severozápadně od Kjóta. Eisai mu v roce 1191 doporučil pěstování a pravidelnou konzumaci čaje. Mjóe dal na rady Eisaie a založil první čajovou zahradu, která je součástí chrámu dodnes. Od té doby se spotřeba Matchy v Japonsku rozšířila nejprve do klášterů, ale později také pro vojenskou elitu.
Oblast pěstování čaje Matcha
Poptávka po Matche rostla, a proto bylo nutné rozšířit oblast pěstování. Proto byly v oblasti Kjóto otevřeny další čajové zahrady. Pěstitelé z nových čajových zahrad zjistili, že Matcha pěstovaná u chrámu, je mnohem kvalitnější než ta jejich. U chrámu totiž bránil les slunečním paprskům proniknout až k čajovým keřům. Pěstitelé proto vymysleli způsob, jak zlepšit kvalitu Matchy, aby se vyrovnala té, která se pěstuje u chrámu. Postavili dřevěné konstrukce a nad čajovými keři vytvořili střechu ze slámy. Tím mohli snadno upravit množství slunečního světla, které dopadalo na čajové keře. Díky této metodě se stal čaj z oblasti Kjóto nejoblíbenějším čajem v celém Japonsku. Originální Matchu z této oblasti můžete zakoupit i v našem obchodě.
Podívejte se do našeho obchodu:
Další článek o Matche: