Jak se zpracovává Ceremoniální Matcha

Jak se zpracovává Ceremoniální Matcha?

Ceremoniální Matcha se používá při věhlasném japonském čajovém obřadu. Je ve formě jemného prášku. Pití tohoto čaje je slavnostním úkonem. Jak se zpracovává Ceremoniální Matcha?

Sklizeň a pěstování Matchy

Zpracovává se z nejkřehčích a nejkvalitnějších čajových lístků, ručně nasbíraných na jaře. Ruční sběr zajišťuje výběrovou, nejvyšší kvalitu čaje. Sběrači sklízí nerozvinutý listový pupen a s ním dva přilehlé listy. Sběr nejkvalitnějšího čaje obvykle probíhá 2. května.

Výroba matchy

Jak dosáhnout správných vlastností?

Aby čajové lístky měli tu správnou chuť, vůni, barvu i účinky používá se před začátkem sklizně černá plachta, kterou se zastíní celá plantáž. Tato plachta je nad čajovými keři asi 4 týdny, aby zamezila slunečním paprskům proniknout až k čajovým keřům. Tento krok omezuje fotosyntézu. To je před sklizní důležité, protože Matcha pak začne produkovat více chlorofylu, což způsobí že výsledná Matcha je nádherně zelená. Díky tomu, že je plantáž asi měsíc zakrytá, čaj nezhořkne, obsahuje víc kofeinu i přirozených cukrů.

Zpracování Matchy

Po ruční sklizni se lístky speciálním způsobem suší. Nejprve se zastaví oxidace tím, že se po dobu 20 vteřin spaří horkou párou. Pak se listy vysouší pomocí proudícího vzduchu. Listy procházejí sloupcem vzduchu. To se opakuje asi 4x dokud od sebe nejsou jednotlivé listy oddělené a dostatečně vysušené. Po tomto kroku se listy dvacet minut suší ve speciální troubě (Tencha-ro), kde teplota na začátku sušení dosahuje 150°C po krátký čas (cca 2 minuty). Pak sušení pokračuje dalšími třemi kroky, kde se snižuje teplota a zvyšuje čas. Lístky jsou po těchto krocích dokonale vysušené a křehké. Jsou nařezány na menší kousky a pomocí vzduchu se oddělí od listu všechny žilky. Tímto postupem se získá čistá surovina pro výrobu té nejkvalitnější Matchy. Tento polotovar se předá obchodníkovi, který dílo dokončí.

Závěrečná fáze zpracování

Nyní se postup začíná lišit podle toho jaké zpracování preferuje obchodník. Ten totiž přesně ví, jak má jeho výsledná matcha chutnat, vonět i jakou barvu má mít, a podle toho zvolí další postup. Obchodník skladuje Matchu nemletou a umele ji až před prodejem. Mletí se provádí pomalou rychlostí pomocí žulových kamenů. Mletí trvá několik hodin. U nejkvalitnějších druhů Matchy je celý tento proces pečlivě kontrolován a monitorován. Díky tomu si můžeme užívat vynikající čajový obřad s jedním z nejkvalitnějších čajů – Ceremoniální Matchy.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *