Jak se vyrábí Oolong

Jak se vyrábí Oolong

Zpracování čaje Oolong je skutečné umění, které vyžaduje zkušenosti a dovednosti čajového mistra. Podmínky pěstování i použitý recept jsou klíčem ke kvalitě výsledného čaje Oolong. Recepty na zpracování čaje se v Číně a na Taiwanu dědí z generace na generaci. Zpracování lístku čajovníku pro výrobu čaje Oolong probíhá v několika krocích.

1. Pěstování

Čajové rostliny (Camellia sinensis), z jejichž lístků se dělá čaj Oolong, se pěstují v řadách na čajových plantážích. Některé plantáže jsou velké necelý hektar a jiné mají stovky hektarů. Pěstují se v Číně, na Taiwanu, na Novém Zélandu, na Srí Lance a v Portugalsku.

2. Sklizeň

Čajové lístky na výrobu čaje Oolong se sklízejí třikrát až čtyřikrát ročně. V nižších nadmořských výškách je možné sklízet až šestkrát ročně. Sklízejí se vyzrálejší lísky čajovníku, které se trhají, spolu se stonkem. Kvalitní čaje jsou z čajových pupenů, které jsou náročnější na zpracování, protože jsou křehké. Na čajových plantážích ve vysokých nadmořských výškách probíhá sklizeň ručně, kvůli strmému terénu.

3. Vadnutí (sušení na slunci)

Čerstvě nasbírané lístky a pupeny se rozprostřou na nepřímém slunečním světle, aby uschly. Tím, jak se odpařuje voda z čajových lístků, což pomáhá aktivovat enzymy, začíná proces oxidace. Tento krok zvyšuje sladkost čaje a připravuje lístky pro další zpracování. Po uschnutí jsou čajové lístky měkčí a pružnější. Čajový mistr kontroluje a do jisté míry může regulovat, kolik vlhkosti čajové lístky při tomto procesu ztratí. Pak se odnesou do vnitřní místnosti, kde se lístky schladí, aby se jejich teplota vyrovnala a mohly se rozvinout další aromatické sloučeniny.

4. Pohmoždění a oxidace

Čajový mistr položí lístky na velký kulatý bambusový podnos a začne jím třást. Někteří nahrazují tento kulatý podnos rotačním bubnem, kde se listy narušují tím, jak se otáčejí v bubnu. Nejmodernější metodou jsou trubicovité válce, do nichž se dají čajové lístky. V nich proudí vzduch a lístky se vznášejí a padají, narážejí do stěn válce. Tím se narušují okraje listů, což urychluje oxidaci. Tento krok je nejdůležitějším krokem v procesu výroby čaje Oolong. Až okraje čajových lístků zčervenají, tato fáze výroby čaje Oolong končí. Čajový mistr určí stupeň oxidace čaje Oolong, která se pohybuje v hodnotách 5%  85% a tím se mění vlastnosti čaje.

5. Fixace (z čínského shaqing)

Po dosažení požadované úrovně oxidace se oxidace zastaví vysokoteplotním bubnovým ohřevem listů. Tento krok deaktivuje enzymy, díky nimž probíhá proces oxidace.

6. Válcování

Válcování dává čaji Oolong rozvíjí jeho chuť. Čajové lístky se mírně zkroutí do tvaru krevety, což je pracný způsob válcování, které se dělá většinou ručně. Ručně se mohou čajové lístky stáčet do tvaru koule. V dnešní době existují stroje na to, aby lístky čaje Oolong automaticky stočily do tvaru koule.

7. Sušení

Čajové lístky se potom suší, aby se snížil obsah zbytkové vlhkosti na minimum, a aby se stabilizovala zbývající oxidace. V případě prémiových čajů Oolong se stonky ručně odstraní, aby se snížila hořkost. Než bude možné čaj skladovat a zabalit, musí být zcela vysušen. Pokud by v čaji zůstala vlhkost, může to způsobit hnilobu a zkažení listů.

8. Pražení

Podle druhu připravovaného čaje Oolong se čajové lístky praží. U tradičních Oolongů jsou silněji oxidované listy opakovaně praženy a díky tomu získávají jedinečné příchutě. Pražení se tradičně provádí na dřevěném uhlí nebo v elektrické troubě. Méně oxidované listy jsou nejčastěji ponechány nepražené.

9. Třídění a balení

Nakonec se čajové lístky Oolong prosévají, aby se oddělily nežádoucí stonky a malé nepovedené kuličky. Pak jsou čajové lístky tříděny podle tvaru, velikosti a barvy. Podobné listy jsou umístěny společně. Konečným procesem zpracování čaje je balení. Upřednostňuje se vakuové balení čaje.

Kategorie: Oolong

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *