Jak správně skladovat čaj
Pokud koupíte kvalitní čaj, byla by škoda, znehodnotit ho špatným skladováním. Abychom mohli stanovit zásady správného skladování, je třeba se nejprve zamyslet nad tím, co ovlivňuje kvalitu čaje. Čím čaj ztrácí svou charakteristickou chuť a vůni?
Světlo
Čaj skladujme v uzavřené temné nádobě. Světlo s UV zářením dokáže relativně rychle udělat z kvalitního čaje nekvalitní. Čajové listy vystavené slunečnímu světlu mají vybledlou barvu a mdlou chuť. Ideální k uskladnění čaje je keramika nebo nerezová ocel. Všechny čaje, které dodáváme, dodáváme v sáčcích s malým temným okénkem pro lepší identifikaci čaje, díky tomu se nemění vlastnosti čaje.
Vzduch
Pachy
Čajové lístky velmi rychle nasají jakékoli pachy, kterým je vystavíme. Proto, chceme-li zachovat aroma čaje, je nutné skladovat ho odděleně od jiných aromatických předmětů, a to i když se jedná o krátkodobé skladování.
Teplota
Teplo urychluje proces oxidace. Chraňte proto čaj před zdroji tepla. Ideální je čaj uchovávat na chladném místě, ale není vhodné nechávat ho v lednici.
Vlhkost
Čaj skladujme na místě s nízkou vlhkostí vzduchu. Neskladujme čaj v místnostech, kde je vyšší míra vlhkosti, jako vlhký sklep, koupelna, apod. Čajové lístky jsou vysušené a rychle vstřebávají jakoukoli vlhkost. Čaj by mohl zatuchnout nebo zplesnivět.
Shrnutí
Na skladování čaje opravdu záleží. Když to shrneme, nádoba na skladování čaje by měla být z keramiky nebo nerezové oceli, temná, uzavíratelná tak, aby se k čaji nedostal vzduch a uchovávaná na místě s chladnější, stálou teplotou, ale bez větší vlhkosti vzduchu. Pokud uchováváme víc druhů čaje, pro každý druh čaje použijeme samostatnou nádobu. Když budeme dodržovat těchto několik jednoduchých pravidel, budeme si moci vychutnat skvělou chuť i vůni kvalitního čaje.
0 komentářů