Jaký čaj na léto?

Jaký čaj na léto?

Ledový čaj

Jak jde dohromady čaj a léto? V Asii by na tuto otázku měli jasnou odpověď: „Skvěle se doplňují.“ Jak to? Copak v létě není dost vedro na to, abych pil horký čaj? Zajímavé je, že horký čaj Vás ve skutečnosti ochladí. Zní to jako nesmysl, ale je to vědecky dokázaná skutečnost. Horký čaj Vás může ochladit lépe než vychlazená voda. Pokud jste, ale přívrženci studených nápojů, udělejte si ledový čaj.

Proč horký čaj v létě ochladí?

Ledový čaj

Lidské tělo se ochlazuje tím, že se potí. Pot se pak z kůže vypařuje. A vypařování vody z lidské kůže je nejúčinnější způsob ochlazování organismu. Když vypijete šálek teplého čaje, začnete se víc potit a vypařováním se tělo ochladí. Toto funguje za horkých slunných letních dnů, kdy je malá vlhkost vzduchu a pot se může odpařovat.

Výhody pití čaje v létě

Ledový čaj

Pití čaje v létě dokáže výborně uhasit žízeň. Pokud jste dehydrovaní, je skvělým nápojem ledový čaj, který dokáže osvěžit. Díky čaji také získáte energii, protože obsahuje kofein. Může také zlepšit vaši náladu.

Nejlepší čaje k pití v létě

Ledový čaj

Některé čaje jsou perfektním nápojem k pití u bazénu nebo u vody. Ať už máte rádi horký nebo ledový čaj, budete překvapeni, když to vyzkoušíte. Jakýkoli čaj je skvělou alternativou sladkých limonád. Po vypití sice osvěží, protože jsou studené a tekuté, ale obsahují cukr. Ten způsobí, že krátce po vypití limonády budete mít opět žízeň. Čaj je nejen zdravější, ale je také chutný. Ať už si ho připravíte sami nebo ho koupíte v obchodě, můžete si ho vychutnat samotný, se svačinou nebo hlavním jídlem.

Zelený čaj na léto

Ledový čaj

Šálek čistého kvalitního horkého zeleného čaje je výborný v kterékoli roční době a pro mnoho lidí je to ten nejlepší nápoj. Někteří si ho užívají s přidáním citronu nebo zázvoru. Může tělu dodat energii a je skvělý i k pití po jídle. Zelený čaj se dá připravit i jako ledový čaj – získá jinou chuť a skvěle osvěží.

Černý čaj na léto

Ledový černý čaj

Kvalitní černý čaj je v létě osvěžující, a navíc se skvěle hodí třeba k večernímu grilování. Vyzkoušejte to a budete překvapeni. Černý čaj je totiž dokonalým doplňkem ke grilovanému masu, a to jak teplý, tak ledový. Někteří lidé do černého čaje přidávají trochu citronu. Pokud pijete čaj, protože je to zdraví nápoj, doporučujeme vynechat cukr.

Někomu přijde černý čaj hodně silný. Vyzkoušejte smíchat černý čaj se zeleným čajem – tím získáte jedinečnou chuť.

Jak předejít zakalení ledového čaje?

Ledový čaj, dělaný doma, může být někdy trochu zakalený. Chuť ani účinky čaje to nijak neovlivňuje, ale nemusí se Vám to líbit. Abyste předešli zakalení ledového čaje dodržujte tyto body:

  • Rychlá změna teploty způsobí zakalení – nechte ho nejprve vychladit na pokojovou teplotu a pak ho dejte do lednice nebo nalejte na led.
  • Používejte čisté vybavení
  • Čaj louhujte po dobu doporučenou v návodu na přípravu čaje.
  • Použijte kvalitní čaj – z nekvalitního čaje ledový čaj dělat nezkoušejte, nebude vypadat dobře a pravděpodobně Vám ani nebude chutnat. Čím kvalitnější čaj použijete, tím lepší bude ledový čaj. Bude chutnat čistě a hladce.
Kategorie: Čaj

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *