Pěstování a sklizeň Matchy

Pěstování Matchy

Nejprve je třeba říct, že Matcha je výsledný produkt, tedy usušené a na jemno rozemleté listy. Uvažujeme-li o pěstování, musíme popsat surovinu z níž se jemný prášek dělá, té se říká Tencha.

Zimní období je období, během něhož většina rostlin zastavuje růst a své živiny využívá k tomu, aby přežila zimu. Čajový keř to má od října do února podobně. Aby odolal mrazu, hromadí výživu a minerály z půdy ve svých kořenech. Jakmile se na jaře začne oteplovat, výživa, která keř chránila před mrazem, se přesune do nově rašících pupenů. Jarní sklizeň je proto považována za nejchutnější i nejvydatnější, co se týká nutriční hodnoty.

Aby nebyl výsledný čaj hořký, je třeba omezit sluneční záření, protože díky fotosyntéze se sladké aminokyseliny transformují na hořké antioxidanty. Sluneční světlo se asi od poloviny dubna omezuje o 60-75%. K tomu se využívají speciální, hliníkové konstrukce, na které se natáhne černá krycí fólie z polyethylenu. Dříve se konstrukce dělali ze dřeva a rákosu, ale kvůli pracnému demontování a malé výdrži materiálů se přešlo na tento způsob. Po deseti dnech se přidá další vrstva fólie, aby se sluneční paprsky omezily o více než 90%. Díky tomu se listy natáhnou a jsou měkčí, jemnější a mají zářivou zelenou barvu. 

Sklizeň Matchy

Za nejlepší den pro sklizeň je dlouhodobě považován 2. květen. V té době jsou totiž dva čerstvé listy a pupen dostatečně vyzrálé a připravené ke sklizni. Aby výsledná Matcha byla jemná, sladká a svěže zelená, sklízí se vždy jen dva nové listy a pupen. Sklizeň je proto velmi náročná a dělá se ručně. Většina těchto keřů se pěstuje přirozeně a v souladu s přírodou. Nepoužívají se žádné stroje. Od začátku do poloviny května se sběrači vydají na čajovou plantáž a pod stínem plachet vybírají nejčerstvější listy a pupeny. 

V dnešní době se mnoho čajových farem vybavilo strojovým sběrem čajových listů. Ten není vhodný pro Tenchu z níž má být kvalitní Matcha. Bez ručního sběru se totiž nedají vybrat pouze kvalitní listy a pupeny. Přestože je ruční sběr asi 60x pomalejší než mechanizovaný, nelze ničím nahradit. Stroj nedokáže určit kvalitu listů a bere vše. Díky tomu, že se stále sklízí ručně, máme možnost vychutnat si opravdu kvalitní Matchu. Ceremoniální Matchu z Kjóta pěstovanou v souladu s přírodou a ručně sklizenou na malé farmě, najde i v našem e-shopu.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *