Čajové plantáže v Yunnanu v Číně

Čajové plantáže v Yunnanu v Číně

Právě zde byl, před mnoha staletími, připraven první čaj. Podívejte se na upravené plantáže s námi. Uvidíte v jak nádherném prostředí se pěstuje čaj, který je vyhledáván lidmi po celém světě.

Provincie Yunnan

Provincii Yunnan najdeme u jihozápadní hranice Číny. Povrch je hornatý a počasí díky monzunům nestálé, což je pro pěstování čaje ideální. Asi proto se také jmenuje Yunnan, což v překladu znamená “překrásné mraky jihu”. Je bohatá na přírodní zdroje a roste zde mnoho druhů rostlin. Zemědělství je hlavním zdrojem příjmů zdejších obyvatel.

Historie čaje

Před mnoha staletími, byl právě v Yunnanu připraven první čaj a dodnes je vyhledáván lidmi z celého světa. Kolem vzniku čaje je mnoho legend a tak se vlastně neví, kdy přesně vznikl. Za kolébku čaje se ale nepochybně označuje Čína. Ostatně pokud chcete vidět nějstarší čajovník na světě, najdete ho zde, podle odhadů asi 1700 let starý strom (viz obrázek dole). Tento čajovník byl po celé věky lidských dějin svědkem mnoha sklizní čaje. Sklizeň zde vrcholí v květnu.

Nejstarší čajovník na světě
Nejstarší čajovník na světě

Kvalita čaje z Yunnanu

Čaj z plantáží v provincii Yunnan je vyhledávaný po celém světě. Odtud se vyváží především černý čaj a Pu erh. Černý čaj se vyznačuje jemností a mají zajímavou kouřovou příchuť, která je proslavila po celém světě. Čaj Pu erh se pěstuje hlavně na horách v okolí města Simao (dříve nazývané Pu-er). Plantáže jsou velmi úhledně upravené a všechno tu má svůj řád (viz obrázky níže). Každý druh čaje se zpracovává v jiné provozovně a proto je jich v okolí mnoho.

Plantáže u města Pu Erh
Plantáže u města Pu Erh
Kategorie: Čaj

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *