Jak připravit Pu-erh?
Jak připravit Pu-erh? Dobrá příprava tohoto druhu čaje vyzdvihne jeho osobitou chuť, vůni a zachová účinné látky. Čaj lze připravit jednoduše doma. Jak na to?
- Vezměte si cca 2,5 g čaje, pokud máte Pu-erh lisovaný, odkrojte kus koláče nožem.
- U lisovaných čajů se doporučuje první oplachující nálev. Ten se dělá tak, že horkou vodou zalijete Pu-erh a necháte ho ponořený cca 3 vteřiny. Tím se odplaví prach a malé lístky, které později mohou propadnou sítkem a zakalit vodu. Po třech vteřinách vodu vylejeme a můžeme zalévat první nálev.
- Pu-erh se zalévá horkou vodou o teplotě 70-98°C, proto je třeba se podívat na návod přípravy ke konkrátnímu čaji. Pokud kupujete čaj v obchodě se sypanými čaji, zeptejte se na to prodavače.
- Doba louhování se také liší – od 10 vteřin po několik minut. Vše je dobré dělat s citem. Sami uvidíte, kdy čaj získá barvu a vůni, kterou máte rádi a podle toho upravte dobu louhování. Když dobu louhování přeženete, zpravidla se jedná o víc než 3 minuty, čaj bude hořký.
- Kvalitní Pu Erh je možné zalévat až pětkrát nebo i vícekrát, podle vaší chuti. Platí pravidlo, že při každém zalití prodlužujeme dobu louhování. Druhý nálev bývá nejsilnější, protože lístky jsou z prvního nálevu téměř rozvinuté a tak se nyní mohou louhovat celé. Má i tmavší barvu než ten první.
- Pro plné využití vlastností čaje se doporučují 3 – 4 šálky denně.
- Přejeme dobrou chuť
0 komentářů