- Štítky blogu
- káva
- účinky
- oolong
- čaj
- pěstování čaje
- sklizeň čaje
- pěstování kávy
- příprava čaje
- Pu-erh
- chuť čaje
- ocenění
- Druh čaje
- zelený čaj
- Espresso
- zpracování čaje
- výroba čaje
- společnost Fortaleza
- historie čaje
- mletá káva
- kávovník
- zrnková káva
- kofein
- arabika
- chuť kávy
- Oolong
- černý čaj
- kapsle do Nespressa
- Matcha
- čajový koktejl
- účinky kofeinu
- pití čaje
- robusta
- čajová plantáž
- Koláč
- instantní káva
- sirup
- umami
- kapsle do nespressa
- kapsle
- nespresso
- Žlutý čaj
- žlutý čaj
- jasmínový čaj
- Kostarika
- Recepty
- historie
- koktejl
- hruška
- pražení kávy
ZDARMA:
- při objednávce nad 1200,- Kč (50 €)
- osobní odběr v okolí Kadaně
U objednávek do 1200,- Kč platí:
69,- Kč | PPL ParcelShop |
79,- Kč | Zásilkovna CZ |
119,- Kč | Zásilkovna CZ - domů |
70,- Kč | ČP do balíkovny |
125,- Kč | PPL |
135,- Kč | ČP balík do ruky |
4,- € | Zásilkovna SK |
5,50 € | Zásilkovna SK - domů |
+30,- Kč | dobírka (PPL, Zásilkovna) |
Platba je možná těmito způsoby:
Platba na dobírku (pouze přes Zásilkovnu, PPL)
Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.
Rychlost dodání:
Zásilku předáme dopravci zpravidla do 24 hodin od zaplacení objednávky.
Zásilkovna
2-4 pracovní dny
PPL
1-2 pracovní dny
ČP do ruky
2-4 pracovní dny
ČP do balíkovny
1-2 pracovní dny
Sledujte nás na sociálních sítích:
Pu-erh
Co je Pu-erh?
Čaj který dostal název podle města Pu-erh, kde se zpracovával. Pu-erh je tmavý čaj, který se pěstuje v provincii Yunnan na jihozápadě Číny. Je to výjimečný čaj. Plantáže jsou ve vyšší nadmořské výšce (1500-2000 m) a podnebí tam má díky monzunu specifické klima. Je to nejstarší čaj na světě. Podle některých zdrojů se Pu-erh pěstuje a zpracovává již 1700 let.
Sklizeň a zpracování Pu-erhu
Má tmavší, při delším louhování dokonce velmi temnou barvu. Velké listy z keře ta-jie (v překladu "velký list") se nasbírají a pak se dále dlouze zpracovávají. Sklízí se třikrát do roka. Nejprve se listy při vhodné vlhkosti vzduchu obracejí. Potom začíná proces fermentace, který trvá 3 měsíce. Fermetuje se v tmavých sklepech, kde se teplota pohybuje kolem 3°C. Nakonec se čaj nechá ve vlhkém prostředí dozrát. To trvá od několika měsíců až po několik let. Platí zásada, že čím je čaj starší, tím jemnější je jeho chuť. Díky tomuto dlouhému zpracování si čaj uchovává důležité látky. Většina Pu-erhů se nakonec zpracuje parou a slisuje do různých tvarů. Proto pravý Pu-erh můžeme označit jako čistě přírodní produkt.
Chuť čaje Pu-erh
Chuť je osobitá a pestrá a dá se na ní dobře poznat kvalita čaje. Je velmi vyvážená, ale pokud jste Pu-erh nikdy nepili, budete možná překvapeni jeho zemitou chutí, na kterou si budete muset chvíli přivyknout. Ale po chvíli si přiviknete a začnete objevovat mnoho úžasných chutí. Jeden šálek vám stačit nebude, ale nebojte se, kvalitní Pu-erh si svoji chuť drží i po více louhováních. Důležitý je i způsob přípravy čaje. Pokud máte rádi hrubší, zemitější chuť, prodlužte dobu louhování.
Účinky čaje Pu-erh
V Číně si lidé tohoto čaje velmi cení kvůli jeho účinkům na lidské zdraví. Lidé o něm říkají, že je to zabiják přebytečných tuků. Jeho pravidelné pití reguluje lidský metabolismus. Obsahuje mnoho minerálů, stopových prvků, vitamín E a bílkoviny. Často se o něm říká, že pomáhá léčit všechno. Ale pokud se budeme držet pouze seriózních výzkumů, jsou to tyto: bojuje s nadváhou, snížuje cholesterol, upravuje trávení, detoxikuje, má protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak a snižuje deprese. V některém dalším článku si je popíšeme podrobněji. Obsahuje i kofein, ale jeho obsah je asi 23x nižší než u černých čajů. Proto Pu-erh můžete pít klidně i večer před spaním.
Vůně kvalitního tmavého Pu-erhu je nasládlá a kouřová, kdežto méně kvalitní voní hrubě a zemitě.
Ať už budete pít Pu-erh pro jeho osobitou a úžasnou chuť či pro jeho vůni nebo kvůli jeho účinkům, doporučujeme vybírat opravdu kvalitní čaje Pu-erh u nichž se rozvinou právě takové vlastnosti, které očekáváte.
Podívejte se na nabídku čaje Pu-erh:
Dále na našem blogu:
Účinky čaje Pu-erh na liský organismus