Robusta

Robusta (Coffea canephora)

Robustu (Coffea canephora) řadíme mezi ty levnější a méně kvalitní kávy. Tvoří 30% obchodů s kávou. Kávovník této odrůdy není na pěstování venku náročný. První úrodu můžete sklízet až po 2-3 letech. Roste v nadmořských výškách 200 – 600 metrů nad mořem. Dorůstá výšky až 13 metrů a pěstuje se při teplotě 24 – 29°C. Je mnohem odolnější a netrpí na různé choroby. Zraje mnohem rychleji než Arabika.

Robusta obsahuje 2-4,5% kofeinu. Aroma intenzivní, s plným tělem. Chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik. Má výraznou hořkou chuť, silné a zemité tělo. Nejvíc se pěstuje ve Vietnamu.

Jak vypadá zrnko Robusty?

Zrnko Robusty je vypouklejší a zaoblenější než zrnko Arabiky. Rýha je rovná, barva zrnka před pražením je zelená s nahnědlými nebo našedlými odstíny.

Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *