Co je mletá káva?

Co je mletá káva?

Mletá káva se skládá z mletých kávových zrn, podobně jako se mouka skládá z pšenice. Mletou kávu používáme stejně jako čajový sáček: přidá se do ní horká voda, necháme ji několik minut louhovat, pak ji třeba scedíme a vypijeme. Výsledný nápoj je to, co všichni známe jako kávu. Mletá káva se dodává v několika velikostech podle toho, jaký druh kávy plánujeme připravit. Je dobré říct, že mletá káva není instantní káva. Vypadá velmi podobně a možná i stejně voní. Je v tom ale velký rozdíl a pokus o přípravu espressa z instantní kávy místo mleté bude neúspěšný.

Velikost mleté kávy

Existuje několik velikostí mletí kávy a každá z nich má ve velkém měřítku své využití. Velikosti se pohybují od velmi malých, téměř jako prášek (pro tureckou kávu a espresso) až po hrubě mletou (pro french press a cold brew). Které si vyberete, záleží na tom, co budete používat, protože velikost mletí může ovlivnit a ovlivňuje chuť kávy.

Máte tedy k dispozici:

  • velmi jemná, téměř prášková
  • středně jemná, která se obvykle používá ve filtrované kávě a moka kávě
  • středně velká, která je s vhodná pro filtrovanou kávu
  • středně hrubá, ideální pro překapávanou kávu
  • hrubá, pro french press a cold brew

Co je to kávový květ?

Když je káva čerstvá, vytvoří při dotyku horké vody s mletou kávou jakousi pěnu. Je to dobré a spolehlivé znamení, že káva, kterou používáte, je čerstvá. Nejčastěji ji uvidíte u překapávané kávy a u french pressu. Nejlepší je čerstvě namletá káva, kterou si obvykle musíte připravit sami.

Měli byste si kávu mlít sami?

Ano, pokud máte čas a jste ochotni, pak byste si rozhodně měli namlít vlastní kávu namísto používání předem namleté. Proč mluvíme o čase a ochotě? Inu, vstát každé ráno a mlít kávová zrna může znít jako velmi časově náročná činnost, zvlášť, když se počítá každá malá minuta. Ale pokud toužíte po skvělé kávě, pak bude důležité vynaložit úsilí a namlít ji alespoň večer před spaním a uzavřít ji do vzduchotěsné nádoby.

Mohu mletou kávu znovu použít?

Ne, opakovaným použitím mleté kávy nezískáte dobrý šálek kávy. Získáte kalný šálek hnědé vody a výsledek vás velmi zklame. Opakované použití mleté kávy není jako opakované použití čajových lístků.

Je mletá káva vhodná pro rostliny?

Ano, mletá káva je pro rostliny prospěšná, protože obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které podporují růst rostlin. Obsah kofeinu však může být tak trochu škodlivý, pokud na rostliny a kolem nich navrstvíte silnou vrstvu mleté kávy. Obecně se soudí, že lepší je zbytková mletá káva, protože kofein je většinou pryč a v mleté kávě je dostatek živin, aby se dala použít jako biologicky rozložitelný kompost. Ať už použijete jakýkoli druh mleté kávy, je lepší ji před posypáním rostlin a jejich okolí smíchat s trochou zeminy nebo kompostu. Nezapomeňte použít tenkou vrstvu pro případ, že by vaše rostliny byly na kávu citlivé. Pokud máte rostliny, jako jsou azalky a borůvky, které milují kyselost, nemělo by jim to vadit. Pokud vám tedy zbyla mletá káva, směle do toho a pomozte svým rostlinám v růstu!

Kromě použití zbytků mleté kávy jako kompostu nebo pomalu se uvolňujícího hnojiva pro vaše rostliny můžete mletou kávu použít na tělový peeling nebo ji přimíchat do ručně vyráběných svíček či mýdel, které vám dodají příjemnou vůni a odstín.

Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *