Espresso Lungo

Espresso Lungo

Espresso Lungo je varianta Espressa, která obsahuje víc vody než klasické Espresso, se stejným množstvím kávy. Slovo “Lungo” je z italštiny – v češtině znamená “dlouhý“. Obsah kofeinu je asi 64 mg.

Příprava Espressa Lungo

Espresso Lungo se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické Espresso. Přípravuje se ze 7  10 g kávy pod tlakem alespoň 9 barů. Extrakce trvá od 25 do 30 vteřin při teplotě vody těsně pod 90°C.

Jsou dva způsoby jak připravit Espresso Lungo:

  1. Při přípravě nechat protéct dvakrát víc vody než u klasického Espressa
  2. Udělat klasické Espresso (30 ml) a pak dolít horkou vodou v poměru 1:1.

Barista zvolí optimální množství kávy a dobu extrakce tak, aby Espresso Lungo bylo co nejlepší, vzhledem k použitému druhu kávy. Pokud by extrakce přesáhla 30 vteřin, do kávy by se dostaly nežádoucí látky, které by zkreslovaly její chuť.

Servírování

Espresso Lungo se servíruje v šálku na Espresso o velikosti 60 – 90 ml, přičemž objem kávy v šálku je od 55 do 65 ml. Na povrchu kávy se vytvoří krémová pěna. Při servírování nepřesahuje teplota kávy v šálku 70°C.

Video - příprava Espressa

Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *