- Štítky blogu
- příprava čaje
- čaj
- káva
- pěstování čaje
- sklizeň čaje
- oolong
- pěstování kávy
- Ledový čaj
- ocenění
- Pu-erh
- Druh čaje
- zelený čaj
- chuť čaje
- zpracování čaje
- historie čaje
- černý čaj
- výroba čaje
- Espresso
- společnost Fortaleza
- mletá káva
- kávovník
- Matcha
- Oolong
- kapsle do Nespressa
- zrnková káva
- arabika
- chuť kávy
- čajová plantáž
- robusta
- Bílý čaj
- kofein
- účinky
- čajový koktejl
- kapsle
- žlutý čaj
- nespresso
- instantní káva
- kapsle do nespressa
- umami
- sirup
- Koláč
- pití čaje
- Žlutý čaj
- jasmínový čaj
- Recepty
- historie
- koktejl
- Kostarika
- pražení kávy
ZDARMA:
- při objednávce nad 1500,- Kč (60 €)
- osobní odběr v okolí Kadaně
U objednávek do 1500,- Kč platí:
69,- Kč | PPL ParcelShop |
89,- Kč | Zásilkovna CZ |
139,- Kč | Zásilkovna CZ - domů |
70,- Kč | ČP do balíkovny |
125,- Kč | PPL |
135,- Kč | ČP balík do ruky |
4,- € | Zásilkovna SK |
5,50 € | Zásilkovna SK - domů |
+30,- Kč | dobírka (PPL, Zásilkovna) |
Platba je možná těmito způsoby:
Platba na dobírku (pouze přes Zásilkovnu, PPL)
Převodem na účet: 1032106816/6100
ePlatbou
Platba kartou v e-shopu
Apple Pay
Platbu přijímáme pouze bezhotovostně.
Rychlost dodání:
Zásilku předáme dopravci zpravidla do 24 hodin od zaplacení objednávky.
Zásilkovna
2-4 pracovní dny
PPL
1-2 pracovní dny
ČP do ruky
2-4 pracovní dny
ČP do balíkovny
1-2 pracovní dny
Sledujte nás na sociálních sítích:
Instantní káva - jak se vyrábí?
Instantní káva - jak se vyrábí?
Instantní káva (nebo také rozpustná káva) byla široce používána po celá desetiletí kvůli pohodlí. Hlavní výhodou instantní kávy je, že umožňuje připravit kávu pouze se šálkem a míchadlem, a to ještě dříve, než se ohřeje voda.
Od svého vynálezu se vědci snažili zlepšit instantní kávu různými způsoby. Například některé rané práškové verze se ve vodě nerozpouštěly snadno, takže v šálku plavaly shluky vlhkého prášku. Kávové aroma se snadno rozptyluje a výrobci se pokusili vyvinout takové postupy, díky nimž bude nádoba s instantní kávou po otevření cítit jako čerstvě namletá káva.
Suroviny
V kávovém průmyslu dominují dva druhy kávových zrn. Odrůda kávy arabica, pěstovaná především v Latinské Americe, Indii a Indonésii. Má relativně mírnou, jemnou chuť, a proto i cena je vyšší. Sklizeň je také poměrně drahá, protože jednotlivé kávové bobule je třeba sbírat ručně na vrcholu zralosti. Odrůdy kávové robusty, pěstované hlavně v Africe, Indii a Indonésii, mají drsnější chuť, ale jejich pěstování je levnější, protože je lze sklízet v celé řadě zralosti a jsou odolnější vůči chorobám a hmyzu. Kvůli jejich atraktivnější ceně jsou hojně používány při výrobě instantní kávy.
Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů
Výrobní proces
Extrakce
Výroba instantní kávy začíná spařením kávy ve vysoce účinném extrakčním stroji. Změkčená voda nejprve prochází několika "horkými" komorami (140-180°C), z nichž alespoň některé pracují při vyšším atmosférickém tlaku, aby se extrahovaly nežádoucí složky, jako jsou sacharidy. Poté prochází dvěma nebo více "studenými" komorami (asi 100°C), aby se extrahovaly aromatičtější složky. Extrakt prochází výměníkem tepla, který jej ochladí na přibližně 5°C. Na konci tohoto cyklu obsahuje kávový extrakt 20-30 % sušiny.
Filtrace a koncentrace
Po filtraci se uvařená káva zpracovává jedním z několika způsobů, aby se zvýšila její koncentrace. Cílem je získat extrakt, který obsahuje přibližně 40 % pevných látek. V některých případech se tekutina zpracovává v odstředivce. Další technikou je odstranění vody odpařením. Třetí možností je ochladit extrakt natolik, aby voda zmrzla, a poté mechanicky oddělit ledové krystalky od kávového koncentrátu.
Získání aromatických těkavých látek
Součástí radosti z přípravy a pití kávy je vůně. Těkavé aromatické prvky se ztrácejí během několika kroků výrobního procesu. Aby vznikl atraktivní instantní kávový výrobek, je třeba je v pozdějším kroku obnovit. Pro zachování co nejvíce aroma a chuti se odstraní z kávového extraktu kyslík. Toho se dosáhne zpěněním jiných plynů, například oxidu uhličitého nebo dusíku v kapalině, před vstupem do fáze dehydratace výrobního procesu.
Dehydratace
Existují dvě základní metody, jak převést tekutý kávový extrakt do suché formy: sušení rozprašováním, nebo sušení mrazem.
Sušení rozprašováním
Ochlazený, vyčištěný kapalný koncentrát se rozstřikuje tryskou v horní části sušící věže. Věž je vysoká nejméně 23 m. Vzduch zahřátý na 250°C je vháněn dolů skrz mlhu, aby se odpařila voda. Vzduch je odváděn z věže blízko jejího dna a je filtrován. Suchý kávový prášek se shromažďuje ve spodní části věže. Po tomto sušení může následovat krok, jehož cílem je zformovat prášek do hrubších částic, které se v šálku spotřebitele lépe rozpustí. Proces zahrnuje navlhčení povrchu částic kávového prášku a vzájemný kontakt částic, které se spojí a vytvoří větší, zrnitější částice. Toho se dosáhne tak, že se prášek vystaví působení páry nebo jemné mlhy a současně se obrátí do vzduchu.
Vymrazování
Místo sušení postřikem lze použít sušení mrazem. Tento proces zahrnuje čtyři kroky, počínaje "primárním zmrazením". Kávový extrakt se zchladí na kašovitou konzistenci přibližně na -6 °C. Výsledkem rychlého chlazení (trvajícího 30-120 sekund) jsou menší a světlejší produkty, zatímco pomalejší procesy (trvající 10-180 minut) vytvářejí větší a tmavší granule. Ledové desky se rozdrtí na kousky a rozemelou na částice správné velikosti pro krok sušení. Zmrazené částice se odešlou do sušicí komory, kde se za vhodných tepelných a vakuových podmínek led odpaří a odstraní.
Aromatizace
Na suché částečky kávy se nastříkají těkavé aromatické látky, které byly extrahovány v předchozích fázích výrobního procesu.
Balení
Částice instantní kávy jsou hygroskopické – to znamená, že absorbují vlhkost ze vzduchu. Proto musí být baleny za nízké vlhkosti v nádobě odolné proti vlhkosti, aby byl výrobek suchý, dokud si ho zákazník nekoupí a neotevře. Aby se zabránilo ztrátě aroma a chuti, je výrobek balen v atmosféře s nízkým obsahem kyslíku. Instantní kávy jsou dnes k dispozici v ochucených odrůdách. Nedávné inovace zahrnují instantní směsi pro latte a moka nápoje.
Nabídka kávy
Instantní káva Fortaleza - velké balení 200 gramů