Jak umlít kávu

Jak umlít kávu

Chcete si vychutnat kvalitní šálek kávy? Nestačí jen koupit kvalitní zrnkovou kávu. Příprava kvalitní a chutné kávy začíná správným umletím kávy. Jakou hrubost kávy zvolit? To záleží na tom, jakou kávu budete připravovat. Tento návod berte jen jako naše doporučení a řiďte se svojí zkušeností a tím, co Vám chutná.

Turecká káva a příprava kávy v džezvě

Mletí kávy:  velmi jemně

Káva musí mít podobnou konzistenci jako moučkový cukr nebo pudr. Je to proto, aby káva lépe sedla na dno nádoby.

Příprava kávy v džezvě

Espresso

Mletí kávy:  velmi jemně

Namletá káva na espresso by měla mít podobnou konzistenci jako hrubá mouka. Některé domácí pákové kávovary vyžadují kávu hruběji namletou. Pokud máte přetlakové sítko, namelte kávu trochu hruběji. Vyzkoušejte, jak funguje váš kávovar tím, že vyzkoušíte jemnější mletí i hrubější mletí a podle chuti si vyberte tu správnou kombinaci. Když bude káva namletá moc jemně, zůstanou v šálku po dopití jemná zrníčka a káva bude silná a hořká. Když budete mít kávu namletou víc nahrubo, bude slabší a bude mít mdlou chuť.

Příprava Espressa

Mokka konvička

Mletí kávy:  středně až středně jemně

Konzistence namleté kávy by se v tomto případě měla podobat konzistenci soli, tedy někde mezi cukrem krupicí a hrubou moukou. V mokka konvičce zase rychle poznáme, že máme kávu namletou moc hrubě tím, že káva začne prskat místo aby pomalu a čistě vytékala.

Příprava kávy v mokka konvičce

Filtrovaná káva, Drip, Chemex a Hario V60

Mletí kávy:  středně

Pro filtrovanou kávu, nameleme zrníčka tak, aby jejich konzistence připomínala cukr krupici. Pokud nameleme kávu moc jemně, přes filtr se dostanou do šálku zrníčka kávy a to nechceme.

Příprava kávy Hario

French press a perkolátor

Mletí kávy:  nahrubo

Kávu na french press namelte nahrubo tak, aby měla konzistenci jako krystalky soli nebo jako cukr krystal. French press má sítko, které zachytí jen hrubě namletou kávu. Pokud by káva byla namletá moc jemně, v šálku bychom měli zrníčka. Protože je káva dost hrubě namletá, nechte ji déle extrahovat, aby měla plnou chuť.

Příprava kávy French press
Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *