Káva - co to je

Káva - co to je?

Nápoj připravovaný z plodů kávovníku je oblíbený po celém světě. Má prokazatelně povzbuzující účinky.

Rostlina Coffea - Kávovník

Zrnka kávy pocházejí z rostliny nazývané Coffea, která má český název Kávovník. Patří do čeledi mořenovitých rostlin. Rostlina pochází s největší pravděpodobností z Etiopie. Dnes na světě roste asi 60 druhů kávovníků. Jsou rozmanité – najdeme mezi nimi keře, plazivé rostliny i stromy. Dožívají se až 30 let, ale největší úrodu mají po pěti až šesti letech. Tvar listů je oválný s vlnitými okraji. Pro přípravu kávy se používají především dva druhy – Arabika a Robusta.

Pěstování kávovníku

Kávovník se dnes pěstuje po celém světě. Pro růst potřebuje dostatek vláhy a slunce. Proto nejlepší růst dosahují kávovníky pěstované ve vlhkém tropickém pásmu, ale každému druhu kávovníku vyhovuje jiné prostředí. Pěstuje se na plantážích, kde se dbá na správnou péči i ochranu před škůdci. Z toho důvodu se rostliny kávovníku šlechtí a tím dosahují lepší odolnosti vůči škůdcům.

Květy a plody kávovníku

Květy jsou jemné, čistě bílé a nádherně voní. Kvete několikrát za rok, pokaždé asi týden a je běžné, že jsou na jedné rostlině zárověň květy i plody, v různých fázích zralosti – je to nádherná podívaná. Plody kávovníku se podobají třešni, jen mají oválný tvar. Když dozrávají, změní se jejich barva na červenou nebo fialovou. Uvnitř plodu jsou proti sobě položená dvě zelená zrnka.

Sklizeň

Podle oblasti pěstování probíhá sklizeň v různou dobu. Čím blíž k rovníku, tím dřív se sklízí. Kolem rovníku se káva sklízí na jaře, na severněji položených plantážích se sklízí na podzim. Sklizeň Arabiky probíhá většinou ručně a sklízí se jen zralé, nepoškozené, červené plody. Sklizeň Robusty nejčastěji probíhá pomocí česacích strojů.

Co ovlivňuje kvalitu kávy?

Kvalitu kávy ovlivňuje mnoho faktorů – odrůda kávovníku, způsob pěstování, zralost sklízených plodů, zpracování, pražení i uskladnění. Káva nevydrží dlouho čerstvá, proto je nejlepší kupovat zrnkovou kávu a doma těsně před přípravou si ji umlet. Pokud kupujeme v obchodě mletou kávu, kupujme jen kávu vakuově zabalenou.

Jak si vybrat kávu?

  • Kávu vybíráme podle toho, jakého účinku chceme dosáhnout.
  • Chceme-li si vychutnat jemnou chuť a udělat si pohodu, pak sáhneme po čisté Arabice, která je jemná, povzbudí mysl, ale obsahuje menší množství kofeinu.
  • Chceme-li získat energii a překonat únavu, pak sáhneme po Robustě. Mix Arabiky a Robusty obsahuje víc kofeinu a pomůže nám překonat únavu.

Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *