Káva z Kostariky

Káva z Kostariky

Kostarické kávy jsou vysoce hodnocené. Odrůda kávy Caturra (káva Arabica) a Catuai, mají skvělé tělo, plnou, bohatou, robustní chuť a svěží kyselinku. Nejlepší vysokohorské kávy v Kostarice, vynikají svým dobrým tělem a jasnou ovocnou kyselinou s čistou a svěží chutí.

Kostarická káva má jedny z nejlepších profilů chutí kávy v Jižní a Střední Americe, díky tomu, že je pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách. Má příjemnou kyselost, a díky tomu má vynikající recenze. Poznámky z recenzí se shodují na těchto vlastnostech kávy: sladkost, citrusové tóny a ovocné příchutě podobné meruňkám.

Káva nebo kávové oblasti Kostariky

Kostarika je relativně úzká země, lemovaná z obou stran oceány, s dlouhým pobřežím. Přesto vysoké nadmořské výšky vytvářejí ideální prostředí pro pěstování kávy.

Mapa Kostariky

Kostarická káva - Tarrazu

Region Tarrazu trvale produkuje nejlepší kávu v Kostarice. Hlavní město San Marcos je asi 1350 metrů nad mořem, ale okolní hory dosahují nadmořské výšky 1700 metrů, což umožňuje vývoj a pěstování nejlepší kávy.

Oblast Tarrazu se nachází ve vnitřních horách země, s minimální nadmořskou výškou 1200 metrů, a nejlepší kávy v této oblasti jsou známé jako relativně těžké a mají komplexní aroma. Ceny i hodnocení kávy z této oblasti se drží velmi vysoko.

Kostarická káva - Monte Crisol

Jednou z nejlepších káv v Kostarice je Kostarika Monte Crisol, která se pěstuje v Central Valley na západě země. Káva Monte Crisol je známá svou sladkostí, hedvábným tělem a ovocným leskem. Uvařená káva má také borůvkové tóny a máslový povrch.

Mapa Kostariky

Kostarická káva - Alajuela

Oblast Alajuela se nachází v severovýchodní části Kostariky a je známá svými strmými svahy s nadmořskou výškou od 100 do 2 600 metrů. Většina kávy se pěstuje a sklízí od 1200 do 1600 metrů a je známá svou chutí s tóny jablek a meruněk. Hlavní odrůdy jsou Caturra a Catuai.

Káva z Kostariky

Kostarická káva - Cartago

Region Cartago je téměř v centru Kostariky v údolí Del Guarco. V regionu Cartago se pěstuje káva hlavně mezi 1200 a 1650 metry nad mořem a poznámky z ochutnávek naznačují, že má skvělou chuť koření a ořechů. Caturra a Catuai jsou hlavní odrůdy.

Káva z Kostariky

Regiony Heredia a Tres Ríos

Káva z regionů Heredia a Tres Ríos v Kostarice je známá svým plným tělem a bohatou, robustní chutí a kyselostí. Tres Ríos se nachází poblíž pobřeží Tichého oceánu a je známo, že se v této oblasti pěstuje vynikající káva se sladkou a jemnou chutí. Tyto oblasti se pohybují v nadmořské výšce mezi 1 200 a 1 650 metrů nad mořem.

Káva z Kostariky

Méně časté regiony Kostariky produkující kávu

Guanacasce
Orosi (900 – 1200 metrů)
West Valley (1200 – 1650 metrů)
Turrialba (600 – 900 metrů)
Brunca (800 – 1200 metrů)

Fakta o kávě na Kostarice

Zelená káva z Kostariky

Systém třídění zelené kávy pro kostarické kávy je založen na nadmořské výšce a stupních tvrdosti, které jsou ovlivněny nadmořskou výškou. Přesněji řečeno, je ovlivněna dobou, za kterou dozrává plod kávovníku. Obecně platí, že vyšší regiony produkují hustší a tedy tvrdší kávová zrna, která jsou považována za lepší.

Místní makléři a distributoři v regionu spolupracují s dovozci zelené kávy, aby prodali nepraženou kávu do Spojených států a Kanady. Poté se prodává ve velkokapacitních kávových pytlích o hmotnosti 132 lb (cca 60 kg) velkým pražicím kávy.

Kostarické kávy jsou také obecně dostupné jako certifikované Fair Trade a Organic. Populární je také Certifikace Rainforest.

Certifikát Bird friendly

Kostarická káva může mít certifikát Bird Friendly, který ukazuje, že farma, na které byla káva vypěstována, má určité počet vyšších stromů, ve kterých mohou hnízdit ptáci. Nedostatek vyšších stromů znamená, že ptáci žijí bez bezpečných hnízdišť a biologická rozmanitost trpí.

Aby se produkce kávy zvětšila, velkopěstitelé mají tendenci vykácet vysoké stromy, které stíní. Stín totiž zpomaluje růst a zrání kávových plodů. Lze říci, že kávy s certifikátem Bird Friendly jsou obecně kvalitnější než kávy, které se nepěstují ve stínu, ale není to absolutní pravidlo.

Prohlídky kávových plantáží na Kostarice

Díky velkému cestovního ruchu a dlouhodobému vývozu kvalitní kávy je v Kostarice k dispozici řada výletů po kávových plantážích. Jedná se o docela žádané turistické aktivity a jsou to obvykle dobře naplánované výlety, které ukazují pěstování kávy a dozvíte se o historii organizace, která organizuje prohlídku.

Video - káva z Kostariky

Kategorie: Káva

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *