Ristretto
Obsah kofeinu je asi 64 mg.
Příprava Espressa
Ristretto se připravuje ze 7 – 10 g kávy pod tlakem alespoň 9 barů. Extrakce trvá od 25 do 30 vteřin při teplotě vody těsně pod 90°C. Zkušený barista zvolí optimální množství kávy a dobu extrakce tak, aby Ristretto bylo co nejlepší, vzhledem k použitému druhu kávy. Pokud by extrakce přesáhla 30 vteřin, do kávy by se dostaly nežádoucí látky. Ristretto se dělá z kávy jemněji umleté než na Espresso a za stejnou dobu nateče přes stejné množství kávy jen 20 ml nápoje. Díky tomu je káva plnější a koncentrovanější.
Servírování
Ristretto se servíruje v šálku na espresso o velikosti 60 – 90 ml, přičemž objem kávy v šálku je 20 ml. Na povrchu kávy se vytvoří krémová pěna. Při servírování nepřesahuje teplota kávy v šálku 70°C.
0 komentářů